Eskük és kivonulások – megalakult az új Országgyűlés

A képviselők – Hadházy Ákos kivételével – letették az esküt, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Momentum ezután kivonult az ülésteremből.
Kékes Viktória

2022. május 02. 13:59

Eskük és kivonulások – megalakult az új Országgyűlés

 

Minden rendben zajlott április 3-án

Az alakuló ülésen Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke elmondta, hogy a 2022-es országgyűlési választás eredményesen, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően zajlott. Ezután Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is értékelt:

 

„A választások fennakadások nélkül, időben, Magyarország Alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően kerültek lebonyolításra”.

 

Nagy Attila ugyanakkor jelezte, hogy a választópolgárok száma hét egyéni választókerületben haladja meg több mint 20 százalékkal az országos átlagot, ezért a választókerületi beosztás módosítására van szükség. (2020-ban a Fidesz leszavazta az erre vonatkozó törvényjavaslatot.)

Hadházy Ákos kivételével minden képviselő felesküdött, az ellenzék egy része ezt követően kivonult

Miután a képviselők megszavazták a mandátumok igazolását, ünnepélyes esküt tettek. Ezután – előzetes ígéretének megfelelően – a Momentum kivonult az ülésteremből, hozzájuk csatlakozott a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció is. 

 

Hadházy Ákos már korábban jelezte, hogy nem vesz részt az alakuló ülésen. Facebook oldalán azt írta: „Ma a parlament aranyozott falai helyett egy kis baranyai faluban, Kisvaszaron teszek alternatív esküt. Esküszöm, hogy mindent megteszek azért, hogy az országot elfoglaló, velejéig korrupt bűnszervezettől megszabaduljunk és az általuk elkövetett bűncselekmények ne maradjanak következmények nélkül. Esküszöm, hogy harcolni fogok azért, hogy a következő választás valódi, tisztességes, demokratikus választás legyen.”

 

Hadházy Ákos, amíg le nem teszi az esküt, nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, nem szavazhat és nem lesz tanácskozási joga, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba sem választható meg.

 

A Momentum sajtótájékoztatót tartott a kivonulás után

 

Áder: az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll

Az eskütételt követően – ma még köztársasági elnökként - Áder János emelkedett szóra. Beszédében arra biztatta a képviselőket, hogy a következő években mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére, az ország gyarapodására, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra és a közös sikerekre, de mondjanak nemet az öncélú, rövidlátó politikára, az idegen érdekek kiszolgálására, a békétlenségre és a hazugságra.

 

Áder János leköszönő köztársasági elnök (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A leköszönő köztársasági elnök az áprilisi választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a választók döntése politikailag és jogilag megkérdőjelezhetetlen, azt mindenkinek tiszteletben kell tartania, az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll. Áder ezután azt javasolta a jelenlévő képviselőknek, hogy ismét Orbán Viktort válasszák meg kormányfőnek. 

 

Áder szerint az új Országgyűlésnek és az új kormánynak minden korábbi sikeres válságkezelési tapasztalatára szüksége lesz, hogy a „világgazdaság háborgó tengerén Magyarország hajóját jó irányba kormányozza”.

 

„A választói felhatalmazás világos. A feladat emberes. A siker pedig emberfeletti erőfeszítést kíván. De akármilyen nehézségek lesznek, akármilyen vitában kell helytállniuk, bármilyen nemtelen támadások érik is önöket, soha ne feledjék: a haza minden előtt!” 

 

– zárta beszédét a leköszönő köztársasági elnök, aki mandátuma lejártával egy 929 millió adófizetői forintból felújított villába költözik. 

 

A díszpáholyban követi az eseményeket Medgyessy Péter és Boross Péter volt miniszterelnökök, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke

Kilenc frakció alakult

Koncz Zsófia fideszes képviselő, korjegyző ismertette az Országgyűléssel a frakciók neveit és a frakcióvezetőket.

  • Fidesz: 117 képviselő – frakcióvezető: Kocsis Máté
  • KDNP: 18 képviselő – frakcióvezető: Simicskó István
  • DK: 15 képviselő – frakcióvezető: Gyurcsány Ferenc
  • Momentum: 10 képviselő – frakcióvezető: Fekete-Győr András
  • Jobbik: 10 képviselő – frakcióvezető: Jakab Péter
  • MSZP: 10 képviselő – frakcióvezető: Tóth Bertalan
  • Párbeszéd: 6 képviselő – frakcióvezető: Tordai Bence
  • Mi Hazánk Mozgalom: 6 képviselő – frakcióvezető: Toroczkai László
  • LMP: 5 képviselő – frakcióvezető: Ungár Péter

 

Éles szemű olvasóinknak talán feltűnhet, hogy Lázár János ezúttal sem szerepel a Fidesz hivatalos frakciójának fotóján. Lázár a Telex kérdésére azt írta:

 

„Elaludtam és sajnos lekéstem a fotózást. Négy év múlva mindenképpen pótolni fogom! :D