Megelevenedtek Marosi Kata sziklái A SZAB Székházban

Tűzből születő, öreg, fáradt, de táncoló sziklák is megelevenednek Marosi Kata festőművész alkotásai, amelyekből szerdán délután nyílt kiállítás a Szegedi Akadémiai Bizottság Somogyi utcai székházában. A kiállított alkotások között festmények, digitális grafikák és vegyes technikával készült művek is láthatók. A tárlatot Máté Zsuzsanna művészetfilozófus nyitotta meg.
Rafai Gábor

2022. szeptember 15. 10:55

Megelevenedtek Marosi
Kata sziklái A SZAB Székházban

– Az élettelen sziklák itt életre kelnek. Vannak újszülöttek, éjszaka és tűzből születők, és vannak öreg, fáradt, de táncoló sziklák is. Lebegnek, zuhannak, menekülnek, levitálnak vagy éppen tűzre szállnak. És nem is szürkék, hanem szinte tobzódnak a színekben. Marosi Kata olyan művész, akinek alkotásaiban az igazság is megmutatkozik, feltárulhat számunkra értelmezésünk függvényében. Számomra ezek a sziklák jelképesek. Szilárdságukat stabilitásukat elvesztettként az eddig objektívnek, megdönthetetlennek vélt igazságtartamok változatos átalakulásaiként értelmezem. Párhuzamba állíthatóan korunk instabilitásával – így ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlatot a művészetfilozófus. 

 

Marosi Kata képzőművész a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz-földrajz tanár szakán végzett, majd elvégezte a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar vizuális nevelés szakát. Szegeden él, a SZTE JGYPK Rajz – Művészettörténet Tanszék tanára. 

 

Egyéni kiállításai voltak korábban Budapesten, Szegeden, Szentesen, Temesváron és Komarnoban.

 

A Lebegő sziklák címmel nyílik kiállítást október 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők a hét minden napján délelőtt 10-től este 6 óráig.