Megkezdték a Legendás vadnyugat című kiállítás tárgyainak kicsomagolását: már Szegeden vannak a nyergek, sarkantyúk és coltok

Az amerikai Oklahomából megérkeztek a nagyszabású cowboy-kiállítás tárgyai a Móra Ferenc Múzeumba. A nyergek, coltok és sarkantyúk körülbelül tízezer kilométeres utat tettek meg szárazföldön és levegőben. Kedden elkezdődött a kiállításrendezés.
Rafai Gábor

2022. május 31. 12:39

Megkezdték a Legendás
vadnyugat című kiállítás tárgyainak kicsomagolását: már Szegeden vannak a nyergek,
sarkantyúk és coltok

Az oklahomai cowboy múzeumban több napon keresztül csomagolták a tárgyakat, majd teherautóval Dallasba szállították azokat. Onnan repülővel először Frankfurtba érkeztek, ahol újabb vámügyi eljáráson estek át, majd a Liszt Ferenc repülőtéren landoltak. Itt ismét teherautóra tették őket és hétfőn délután megérkeztek a szegedi múzeumba.

 

A Legendás vadnyugat című kiállítás tárgyainak rövid akklimatizációra volt szükségük, hogy „megszokják” új helyüket, majd a múzeum szakemberei kedden délelőtt megkezdték a tárgyak kibontását, kicsomagolását, ami több napi munkát vesz majd igénybe.

 

– Az Amerikából érkezett anyag jelenti a kiállítás cowboyokat bemutató részének legjavát – monda el a sajtónyilvános kicsomagolás előtt Fogas Ottó igazgató, majd hozzá tette a kiállítás többi – döntően az indiánokra vonatkozó – része ezután érkezik.

 

 

A kiállítás összeállításához a Móra-múzeum több hazai gyűjteménytől is segítséget kap: hamarosan érkeznek tárgyak többek között a Néprajzi Múzeumból, a győri Xantus János Múzeumból, de magángyűjtemények is kölcsönöznek tárgyakat a nagyszabású tárlathoz.

 

A most kibontott amerikai gyűjtemény tárgyai között nyergek, csizmák, kalapok, teljes cowboy ruházat, sarkantyúk, kések, coltok, valamint további érdekes használati és viseleti tárgyak találhatók.

 

A Győrből érkező anyag között lesz majd a kiállítás egyik szenzációja, Winnetou fehér bőrű barátjának és vértestvérének, Old Shatterhandnak Henry-karabélya.

 

A Múzeumok éjszakáján, június 25-én megnyíló mintegy hatszáz négyzetméteres, a múzeum szinte összes termét betöltő kiállítás az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját, mindennapi életét mutatja majd be.