Megmutatták a városháza előtt Szeged tíz új CNG-buszát: kettőn péntektől már utazhatunk!

Az MAN Lion’s City 12-esek Széchenyi téri átadóján kiderült, Szeged az egyetlen város, ahol ilyen buszok helyi járatokként állnak forgalomba. Jöttükkel újra tíz év alá csökkent a szegedi buszok átlagéletkora.

        Megmutatták a városháza előtt
Szeged tíz új CNG-buszát: kettőn péntektől már utazhatunk!

Holnaptól Szegeden elkezdődik az autóbuszos közösségi közlekedésben a második CNG-korszak: még a Tisza Volán idején kezdtek közlekedni a városban CNG-hajtású Ikarusok. Nem ezek a járművek térnek vissza, tíz olyan vadonatúj MAN Lion’s City 12 érkezett a Volánbusz flottájába, amiket kifejezett helyi járatos buszként közlekedtetnek a városban. Az MAN-ek érkezése része a 164 példányos országos flottafrissítésnek.

 

 

A Volánbusz még 2021 nyarán kiírt két tendert CNG hajtású buszokra. Az eredeti tervek szerint 2022 tavaszán kellett volna megérkezniük, azaz majd egy évet vártunk rájuk, hogy valóban ideérjenek. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett, velük végül 2022. február 28-án írta alá a megállapodást a Volánbusz.

 

Utánpótlás

 

A tíz buszt több mint egymilliárd forintért vették. Százhatan szállhatunk fel egy járműre, huszonheten le tudunk ülni. A wifi és az üléseknél az USB-csatlakozó is magától értetődő, ahogy a hangos és a vizuális utastájékoztatás is. A buszok közül kettő holnaptól beáll a szegedi közlekedésbe, a maradék nyolcat is szép lassan felszerelik a jegyérvényesítő és -árusító automatákkal.

 

Ezekre kell csatlakozni

 

– Szeged a zöld város koncepció jegyében kiemelten fontosnak tartja a közösségi közlekedés fejlesztését, mivel egy százhatvanezres város napi működése elképzelhetetlen a közösségi közlekedés nélkül. Ennek jegyében a Volánbusszal kötött hosszú távú megállapodás a járműpark folyamatos fejlesztését írja elő, mert az a célunk, hogy a szegediek magas színvonalú szolgáltatást tudjanak igénybe venni – mondta az ünnepélyes átadás-átvételen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

 

Ezekhez meg lehet csatlakozni

 

Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese, arról beszélt, az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti a Volánbuszt, hogy minél több alternatív – elsősorban elektromos és CNG – meghajtású járművet állítson forgalomba. Hamarosan negyvennyolc elektromos autóbusz is érkezik öt nagyvárosba – Szegedre nyolc – a Zöld Busz Program keretében, így a közlekedési cég 5900 példányos járműállományát országos szinten 5,3 százalék különösen környezetkímélő, alternatív hajtású autóbusz alkotja majd.

 

A sűrített földgázzal működő motorok a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátással működnek. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését is.

 

Itató

Címlapon

mutasd mind