Megugrott a gázár a holland gáztőzsdén

Jelentősen, csaknem 30 százalékkal nőtt az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén hétfőn nyitáskor.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 05. 11:10

Megugrott a gázár a holland gáztőzsdén

Percekkel a kereskedés 8 órai indítása után a legközelebbi, októberi határidőre 1 megawattóra jegyzése 279 euróra emelkedett, majd 255,35 euróra korrigált harminc perc múlva, ami azonban így is 18,5 százalékos növekedés a pénteki záróértékéhez képest.

 

A drágulást a Gazprom orosz cég azon bejelentése váltotta ki, hogy az Északi Áramlat-1, az Európát döntő részben ellátó gázvezeték, amit korábban ütemezett karbantartás miatt három napra leállítottak, olajszivárgás miatt egyelőre nem indul újra.

 

Ez állhat a háttérben

A Gazprom orosz energiavállalat közölte, hogy a Siemens kész segíteni az Északi Áramlat 1-es gázvezeték meghibásodott berendezéseinek megjavításában, de azt állítják, nem tudják elvégezni a munkát.

 

Ugyanakkor érdekes, hogy a Gazprom bejelentése, miszerint az Északi Áramlat 1-es vezeték nem indul újra, azután érkezett, hogy a G7 pénzügyminiszterei kijelentették, árplafont terveznek bevezetni az orosz olajra, annak érdekében, hogy Oroszország kevésbé legyen képes finanszírozni a háborúját Ukrajna ellen.

 

Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben a meglévő energiaszerződéseket, de kész megfelelni a kihívásnak, ha ezt nem teszi meg – mondta Paolo Gentiloni gazdasági biztos.

 

Nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

 

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják (.) a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták […] Pontosan ezek a szerencsétlen politikusok azok, akik miatt a honfitársaik most halálos agyvérzést kapnak, amikor meglátják a villanyszámlájukat. És most, amikor hidegebb lesz, a helyzet még rosszabbra fordul”.

 

Peszkov szerint Oroszországnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel csak Moszkva feltételeinek végrehajtásáról van tárgyalnivalója.