Mélyen a zsebbe kell nyúlni húsvétra, de a piacon még csak ezután robbanhat az árbomba

Tavaly óta nőtt a sonka és tojás ára is a Mars téri piacon, de az idei húsvéti bevásárlás még csak kicsit kerül többe, mint a tavalyi. A sonka kilója néhány száz forinttal, a tojás 15–20 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. A háború miatt drasztikusan megemelkedett takarmányárak még csak később éreztethetik igazán a hatásukat, de akkor majd nagyon.
Rafai Gábor

2022. április 13. 14:28

Mélyen a zsebbe
kell nyúlni húsvétra, de a piacon még csak ezután robbanhat az árbomba
 • A húsvét előtti piacon természetesen az idén is a sonka, a tojás és a torma a három legkeresettebb portéka, de a vevők visznek mindent, ami zöld, piros, hazai vagy éppen görög.
 • Kimentünk a város éléskamrájába megnézni, mit, mennyiért kínálnak az ünnepre.

 

– Teljes nagyüzemmel működik a Mars téri piac nagypénteken és szombaton is, vasárnap és hétfőn viszont zárva leszünk – mondta el érdeklődésünkre Rácz Attila, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Szóval ne búsuljon, két napja még biztosan van, hogy megszabaduljon a fizetésétől…

 

A Mars téren a csarnokokban és a szabadtéri asztalos piacon már kora reggel dübörgött a piac. A legtöbben természetesen az ünnepi sonkát keresik, amiből mindenütt, mindenféle akad: csontos és csont nélküli, kötözött, darabolt és szív is, csak éppen szívtelennel nem találkoztunk szerdai sonkatúránkon. Ahány fajta és ahány árus, annyiféle az ár idén is.

 

 

Az 1699 forintos pácolt, kötözött sonkától a 4500 forintos hagyományos parasztsonkáig mindennel találkoztunk.

 

A házi, kistermelőktől vásárolt füstölt disznóságok a legdrágábbak: a hagyományos parasztsonkáért, a daraboltért és a kötözöttért is legtöbben egységesen 3500 forintot kérnek kilónként, de találkoztunk a füstöltárúpiacon 3500 forintos kötözött, 4000 forintos darabolt és 4500 forintos szívsonkával – utóbbi volt a piac legdrágábbja.

 

Aki kicsit olcsóbban szeretné megúszni a húsvétot, vehet magának füstölt lapockát 1800 forintért. A fazékba mellé füstölt kolbászt is tehet 3500-ért, vagy házi szalámit az ünnepi asztalra kilónként 4500–4800-ért.

 

A csarnok hentesüzleteiben valamivel szerényebbek az árak: hagyományos parasztsonkát 2700-ért, szívsonkát 3500-ért, füstölt csülköt 2190-ért találtunk. 

 

Az Anna csarnok egyik húsüzletében leltünk rá a legolcsóbb kötözött sonkára, mindössze 1699 kilója, igaz nem füstölt, hanem pácolt. A hagyományos szívsonkát itt 2499-ért kínálják, tavaly ezért 1790-et kértek.

 

Ha húsvét, akkor bedurvulnak a tojásárak is – sok éves tapasztalat ez. Az idén egy kicsit a szokottnál is feljebb srófolták az árakat: a házi tojásért átlagosan 60-70 forintot kérnek, de akad 80 forintos is.

 

A csarnokban áruló tojáskereskedőknél a legkisebb jércetojásokat már 40 forintért is haza lehet vinni, az óriásokért 80 forintot kérnek, a kettő között pedig minden méret és ár előfordul.

 

Egy valami még biztosan nem hiányozhat a húsvéti bevásárlókosárból és az ünnepi asztalról: az a friss torma, amit kétszer könnyez meg az ember, amikor kifizeti és amikor reszeli.

 

Nem sok helyen botlottunk tormába, az asztalos piacon a legapróbbak darabját 50 és 150 forintra tartják. A csarnokban 1180 és 1400 forint között kínálták kilónként.

 

Összeszámoltuk, egy átlagos négy tagú családnak az ünnepi asztalra kerülő sonka, tojás és torma nagyjából tízezer forintba kerül, de ez még nem minden, négy napig ebédelni is muszáj, és zöldség-gyümölcs is kell az ünnepi asztalra.

 

Szerencsére a tavasz is megérkezett a piacra, így egyre több friss zöldség közül választhatunk a négy napos ünnepi hétvégére.

 

 • A friss spenótot 1000 és 1200 forint között kínálják kilónként.
 • A téli napok után igazi vitaminbombának számító különféle zöldhagymák csomóját 150 és 290 forint között árulják, a hagyományos, friss zöldpaprikáért 1100–1450 forintot kérnek, kis hibásat, de még szépet láttunk 650-ért is.
 • Az import kaliforniai paprika 750 és 899 forint között kellette magát.
 • A hidegtálra való kígyóuborka jellemzően 850–990 forint, de még elfogadhatót láttunk 750-ért is.
 • Tavaly óta nagyot nőtt a piros paradicsom ára, az importot 750 és 1100 között, a magyart 1450-ért kínálták. Koktélparadicsom akad 1990-ért és ezer forinttal többért is.
 • A méregzöld, hatalmas fejű saláták mérettől függően 160-tól 290 forintért kelletik magukat,
 • hónapos retekből 180–200 forintért már egészen méretes csomókat lehet kapni,
 • hatalmas fehér sörretekkel csak egy helyen találkoztunk 450 forintért.
 • Megjelent az import földieper, a görög 1450–1980 forint, de találkoztunk magyarral is, kilónként 4 ezerért – igaz, kérésre negyed kilót is mért volna belőle a gazdája.

Címlapon

mutasd mind