Menekülnek az orosz turisták Krímből, mert odalőnek az ukránok

Az ukrán hadsereg orosz támaszpontokat lő, vélhetően a nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 11. 01:02

Menekülnek az orosz turisták Krímből, mert odalőnek az ukránok

Robbanások ráztak meg egy orosz légitámaszpontot az oroszok elcsatolt Krím-félsziget tengerparti üdülőhelyei közelében, a helyi hatóságok szerint öt ember megsérült. Szergej Akszjonov, a Krím-félsziget orosz vezetője azt közölte, hogy egy ember meghalt. Szemtanúk elmondták a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább 12 robbanást hallottak helyi idő szerint 15 óra 20 perc körül a Krím nyugati partján, Novofedorivka közelében lévő Szaki légitámaszpontról.

 

Átkapcsolnák maguknak a zaporizzsjai erőművet az oroszok?

Az ukrán állami atomenergia-cég vezetője figyelmeztetett az oroszok által megszállt déli zaporizzsjai atomerőműben végzett ágyúzások „nagyon magas” kockázataira, és kiemelte, hogy létfontosságú, hogy Kijev a télre időben visszaszerezze az irányítást a létesítmény felett. Az Energoatom vezére, Petro Kotin a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy a múlt heti orosz bombák megrongáltak három vezetéket, amik a zaporizzsiai erőművet kötik össze az ukrán hálózattal. Azt is mondta, Oroszország a létesítményt a hálózatához akarja kapcsolni.

 

Kitiltanák az orosz turistákat

Észtország és Finnország vezetői azt akarják, hogy az európai országok ne adjanak turistavízumot orosz állampolgároknak, mondván, addig ne nyaralhassanak Európában, amíg az orosz kormány háborút folytat Ukrajnában. Az észt miniszterelnök, Kaja Kallas kedden a Twitteren azt írta, hogy „Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog”, és „ideje véget vetni az oroszországi turizmusnak” – írja az AP.

 

Az oroszok kiléptek az atomfegyver-ellenőrzési egyezményből

Oroszország felfüggesztette azt a megállapodást, ami lehetővé tette az amerikai és orosz ellenőrök számára, hogy a 2010-es New Start-szerződés értelmében egymás nukleáris fegyvereinek telephelyeit meglátogathassák. A döntés ami újabb csapást jelent a fegyverzetellenőrzésre. A kölcsönös ellenőrzéseket egészségügyi elővigyázatosságból felfüggesztették a koronavírus-járvány kezdete óta, de a külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Oroszország nem is hajlandó újraindítani azokat. Az oroszok azzal érvelnek, hogy az ukrajnai invázió miatt bevezetett amerikai szankciók megakadályozzák az orosz ellenőrök Egyesült Államokba történő utazását.

 

Észak-koreai munkásokat vinnének Donbászba a helyi oroszok

A magát kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetője, Denis Puszilin egy interjúban elmondta, hogy az oroszbarát erők előrenyomulása a Donbászban északi irányban fejlődik, Bahmut és Szoledar külterületén harcolnak. Elmondta, hogy a DPR tárgyalásokat folytat Phenjannal, hogy észak-koreai munkásokat vonjanak be a megszállt terület újjáépítéséhez. Pusilin azt is kijelentette, hogy „nyílt bíróság lesz az ukrán háborús bűnösök felett”, az első tárgyalást Mariupolban tartják, amin az „azoviták” tanúvallomása szerepel majd az ukrajnai Azov-zászlóaljjal kapcsolatosan.