Miért kellett József Attilának otthagynia a szegedi egyetemet?

Várhatóan erre a kérdésre is választ kapnak azok, akik meghallgatják Tverdota György József Attiláról szóló estjét a Radnóti-estek sorozatban a Café Radnótiban szerdán kora este.
Bod Péter

2022. április 19. 16:48

Miért kellett József Attilának
otthagynia a szegedi egyetemet?

Többször beszámoltunk róla, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara – az SZTE centenáriumi ünnepség-sorozatához is csatlakozva – idén tavasszal megrendezi a Radnóti-estek című beszélgetéssorozatát.

 

Legutóbb Zalán Tibor volt a beszélgetés-sorozat vendége.

 

A sorozat újabb állomásán szerdán 17.30-tól az egyik legnagyobb tekintélyű József Attila-kutató irodalomtörténész, Tverdota György lesz a Café Radnóti vendége, akit Szilágyi Zsófia irodalomkutató, egyetemi tanár kérdez József Attiláról.

 

Az irodalomtörténésznek tavaly jelent meg a Gondoljátok meg, proletárok I. Az ifjú József Attila című nagymonográfiája. Az eseményre szóló meghívóban olvasható, hogy az esten kitérnek József Attila szegedi időszakára, így arra a még ma is eleven kérdésre: voltaképpen miért is kellett a költőnek otthagynia a szegedi egyetemet.

 

Kíváncsian várjuk.

 

Nyitóképünk 1930-ban készült. Otthon Kör a Dohány utca 76. alatt. Móricz Zsigmond és Surányi Miklós tiszteletére a Magyar írók Egyesülete vacsorát rendezett. A felvételen: ismeretlen nő, József Attila, Schöpflin Aladár kritikus, Magyar Elek újságíró, Kárpáti Aurél kritikus, Magyar Elekné, Móricz Zsigmond, Vidor Marcell író, Móricz Gyöngyi, Móriczné Simonyi Mária, Kállay Miklós író, ismeretlen férfi, Móricz Virág, ismeretlen nő, Surányi Miklós, ismeretlen nő, Somogyi Gyula író, Somogyi Gyuláné (fotó: Fortepan/Magyar Bálint)

Címlapon

mutasd mind