Mindmegettét oszt meg a Magyar Nemzet, szerintük így nem látszik a rezsicsökkentés megszűnése, a kormány hibás gazdaságpolitikája

Ha a „bölcs tanácsok” mögé odaírod, energiavészhelyzet, máris fideszes továbbképzés lesz belőle.
Garai Szakács László

2022. július 17. 15:13

Mindmegettét
oszt meg a Magyar Nemzet, szerintük így nem látszik a
rezsicsökkentés megszűnése, a kormány hibás gazdaságpolitikája

Évente megírható konyhai javaslatokat tett újra közkinccsé a fideszes médiabirodalom tagja, a Mindmegette. A rengeteg remek receptet összegyűjtő oldalon ma már számos egyéb tartalom is olvasható, ezek közé tartoznak azok a tippeket adó írások, amiket időről időre újra meg lehet írni, minimális átfogalmazással. Most is ez történt: a konyhai energiatakarékosság lényegét most a címben az energiavészhelyzetben fogták meg.

 

A szöveg a hasznos dolgok mellett ostobaságokat is sorol, például:

  • szerintük, ha hosszabb időre elutazunk, egyszerűen kapcsoljuk ki a hűtőt. Lehet, csak én vagyok ezzel így, de a kombinált hűtőnket nem esszük ki egy nagyobb utazás előtt – most azzal ne foglalkozzunk, szerintük mi a hosszabb utazás, erre a Mindmegette sem tér ki –, bőven vannak lefagyasztva olyan élelmiszerek, úgy gondolom, bárkinek a mélyhűtőjében, amik simán megfőzhetők azután is, hogy visszajöttünk egy nyaralásból.
  • „A főzéshez használj fedőt, ha van kuktád, vedd elő!” – írják, de azt is, „olcsóbb hirtelen, serpenyőben sütni, mint a sütőben”.

 

Lényeg: egy limonádé cikkből lett energiavészhelyzeti szöveg, amit aztán magukat komolynak mondó újságok is megosztanak.

 

 

Csakhogy.

 

  • Hivatalosan nincs, nem lehet energiavészhelyzet, hiszen erről nem szóltunk Brüsszelnek, kellett volna, kellene, ha valóban energiavészhelyzet van.
  • De ha van is energiavészhelyzet, az nem azért van, mert az összes háziasszony hirtelen elfelejtette volna, hogyan kell főzni, és hogy nem jó, ha nyitva hagyjuk a hűtő ajtaját.

 

Azért van, mert az orosz–ukrán háború, az újabb globális válság mellett a legújabb Orbán-kormány nem tud mit kezdeni azzal, hogy az előző Orbán-kabinet, a választási győzelem érdekében minden pénzt előre elköltött, kiürítette Magyarország pénztárcáját, és mivel nem hajlandó továbbra sem arra, hogy az uniós Helyreállítási Alap pénzeiért megtegye azokat a kötelező lépéseket, amiket meg kell tennie, így rosszabbnál rosszabb (gazdasági) döntéseket hozva három hónap alatt eljutott odáig, hogy saját hazug kampányígéreteit sem tartja már be. Azt is ígérték, azt is mondták, a rezsicsökkentés marad, mostanra kiderült, a rezsicsökkentés tarthatatlan – ebben is az ellenzéknek volt igaza...

 

És még valami: egymás után hirdette meg néhány évvel ezelőtt a szakminisztérium a különböző háztartás gépekkel kapcsolatos pályázatait: mosógépekre, hűtőkre lehetett pályázni azért, hogy a régebbi készülékeket energiatakarékosra cserélhesse minél több háztartás. Milyenek akkor valójában az elnyert háztartási gépek, ha ezeknek az energiatakarékos használatára is külön fel kell hívni a figyelmet?