Módosító javaslattal akadályozná meg Szabó Sándor, hogy ingyen legyenek az egyetemi alapítványé értékes önkormányzati ingatlanok

Hét szegedi épületet adna pusziért az Orbán-kormány az SZTE-t fenntartó alapítványnak, Szeged MSZP-s képviselője ezért módosíttatná a törvényjavaslatot. Egy másik módosító indítvánnyal pedig a Lázár János-féle új beruházási őrülettörvényen finomítana.
Garai Szakács László

2023. május 26. 12:01

Módosító javaslattal akadályozná
meg Szabó Sándor, hogy ingyen legyenek az egyetemi alapítványé
értékes önkormányzati ingatlanok

Hét értékes önkormányzati ingatlant ingyen kapna meg az egyetem

  • Közép fasor 52., Biológia Intézet,
  • Boldogasszony sugárút 15., Gyermekgyógyászati Klinika, Ifjúsági Pszichiátria,
  • Tisza Lajos körút 97., SZTK,
  • Vasas Szent Péter utca 1–3., volt rendelőintézet,
  • Kálvária sugárút 57., II-es kórház,
  • Vidra utca 1., Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálat, egykori Bőr- és Nemibeteg-gondozó Intézet,
  • Szent István tér 3-4.

 

Szent István tér 3-4. Ez is ingyen lenne az egyetemé

 

Ezeket az ingatlanokat „Az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslat értelmében

 

„ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az Egyetem tulajdonába kell adnia”

 

Szeged önkormányzatának. Szabó Sándor, Szeged MSZP-s képviselője ezért módosító javaslatot nyújtott be a törvényjavaslathoz. A módosítási javaslata értelmében ezeket az ingatlanokat Szegednek nem kellene átadnia az egyetemet fenntartó alapítványnak. Szabó Sándor indoklásában azt írja, a törvényjavaslat azt írná elő, hogy a tulajdonát adja át az egyetemet fenntartó magánalapítványnak teljesen ingyen. Ez nem csupán a tulajdonhoz fűződő alapjog sérelmét jelenti, de jelentős vagyonvesztést is okozna a városnak – hangsúlyozza Szabó Sándor.

 

Építési törvény: ne lehetetlenítsék el az önkormányzatokat!

Lázár Jánosnak Az állami építési beruházások rendjéről című törvényjavaslatával kapcsolatosan korábban Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is elmondta már az álláspontját. A javaslat lényege, hogy a jövőben senki ne építhessen, újítson fel semmit a Lázár János vezette minisztérium hozzájárulása nélkül.

 

 

Ennek a törvényjavaslatnak az első bekezdésének két pontját módosíttatná Szeged MSZP-s képviselője. Ezt a pont azt tárgyalja, hogy mik azok a kivételek, amikre a törvény hatálya nem terjedne ki. Szabó Sándor javaslata szerint „a törvény hatálya nem terjed ki:

  • a megyei jogú városok önkormányzati beruházásaira, különös tekintettel azokra, ahol a központi költségvetési vagy az európai uniós forrásból megvalósuló építési beruházások lebonyolítását az önkormányzat szervezeti egysége, illetve az önkormányzat száz százalék vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság évek óta hatékonyan ellátja a jogszabályok betartása mellett, a pályázati előírásoknak megfelelően, valamint
  • a 40 ezer főt meg nem haladó lakosságszámú települési önkormányzatokra, ahol a beruházás értéke a nettó 300 millió forintot nem haladja meg és a települési önkormányzat nyilatkozik arról, hogy a beruházást maga kívánja megvalósítani, továbbá a beruházás megvalósításához szükséges szakértelemmel és képességgel rendelkezik.”

 

Szabó Sándor szerint erre a módosításra azért lenne szükség, mert az eredeti törvényjavaslat elfogadása után az önkormányzatoknak a nem közvetlen európai uniós forrásból megvalósuló építési beruházásainak előkészítését, megvalósítását szinte ellehetetlenítené. „A javaslat a folyamatok gyorsítását nem biztosítja, indokolatlan módon helyezi át az önkormányzati feladatok megvalósítását kormányzati, minisztériumi szintre, amire az önkormányzatnak hatása nem lenne, az eddig már kialakított, megfelelően működő apparátus fennállását szükségtelenné tenné, az önkormányzat saját beruházásai felett kontrollt semmilyen módon nem tudna gyakorolni. Az önkormányzat elvesztené jogát arra nézve, hogy a saját beruházásai esetén a döntések előkészítésében, meghozatalában hangsúlyosan részt vegyen, a meghozott döntéseket végrehajtsa, a végrehajtást ellenőrizze.”

 

Kíváncsian várjuk, megérti-e a fideszes többség, hogy fontos lenne átírni ezeket a törvényjavaslatokat.