Moszkvában az orosz katonai tanácsadókat hibáztatják a harkivi régió elvesztése miatt

Összefoglaló az orosz–ukrán háborúról.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 14. 23:46

Moszkvában az orosz katonai tanácsadókat hibáztatják a harkivi régió elvesztése miatt

A The Institute of the Study of War szerint a kremli források „most azon dolgoznak, hogy megtisztítsák Vlagyimir Putyin orosz elnököt a vereség minden felelőssége alól, ehelyett az alulinformált katonai tanácsadókat hibáztatják szinte az egész megszállt Harkiv megye elvesztéséért. A CNBC által közölt közleményben az intézet kijelentette, hogy 

 

„a Kreml tisztviselői és az állami média propagandistái széles körben vitatják meg a Harkiv megyében elszenvedett orosz vereség okait, ami jelentős változás a korábbi mintájukhoz képest, amikben túlzó módon számoltak be az orosz sikerekről.”

 

Még 4 Gepardot adnak a németek

Németország további négy Gepard légelhárító ágyút  szállított Ukrajnának – jelentette be szerdán a német kormány. A 4 további Gepard egység 24-re növeli a Németország által Ukrajnának biztosított egységek számát.

 

Rakétákkal lőttek gátakat Krivij Rihbe területén

Nyolc orosz rakéta, amelyek helyi idő szerint délután 5 óra körül csaptak be Krivij Rihbe, vízügyi építményekre és gátakra irányultak, ami annyi kárt okozott, hogy az Inhulets folyó vízszintje megemelkedett, és komoly veszélyt jelent a városra. Ez egybevág Ukrajna azon aggodalmaival, hogy Oroszország továbbra is Ukrajna infrastruktúráját veszi célba, bosszút állva a megszállt területek visszaszerzésében elért sikereiért.

 

 

Nemhogy békére, tűzszünetre sincs esély

Az ukrajnai béke kilátásai jelenleg „minimálisak” – mondta az ENSZ-főtitkár szerdán, miután telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Az az érzésem, hogy még mindig messze vagyunk a békétől. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hamarosan megtörténhet” – mondta Guterres, hozzátéve: „Nincs illúzióm, jelen pillanatban minimális az esély a békekötésre” – tette hozzá, megjegyezve, hogy még a tűzszünet sem „látszik”.

 

Scholz sem tudta meggyőzni Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is úgy gondolja, hogy helyesen indította meg Ukrajna invázióját – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán, miután 90 perces telefonbeszélgetést folytatott az orosz elnökkel. „Sajnos nem mondhatom el, hogy nőtt az a benyomása, miszerint hiba volt elindítani ezt a háborút” – mondta Scholz egy sajtótájékoztatón.