Nagyon megnőtt a tészta, a tojás, a paradicsom, a kávé, és még a zsömle ára is az elmúlt egy évben

De drágult a kifli, a trappista sajt és a félbarna kenyér is. A krumpli viszont kicsit olcsóbb lett a G7 adatai szerint.
Kovács M. Norbert

2022. május 09. 09:33

Nagyon megnőtt a tészta, a tojás, a paradicsom, a kávé, és még a zsömle ára is az elmúlt egy évben

Az Aldi, Lidl, Penny Market és a Tesco árait vizsgálva arra jutott a G7 gazdasági portál, hogy bizonyos (ha nem is alapvetőnek, de mindennaposnak tekintheto) élelmiszereknek nagyon elszállt az ára az elmúlt 12 hónapban.

 

Például egy kilogramm spagettitészta tavaly áprilisban 398 forint, míg idén áprilisban viszont már 753 forint volt a négy áruházlánc átlagá nézve, ami 89 százalékos áremelkedés. Továbbá 70 százalékkal nőtt az őrölt kávé, 56 százalékkal a tojás, 52 százalékkal a paradicsom ára.

 

A lap havonta ellenőrzi, hogy az említett áruházakban miként változik egy átlagos bevásárlás ára, ezzel viszonylag jól lehet követni áremelkedéseket és az inflációt. A G7 szerint az említetteken túl közel másfélszeresére drágult a kígyóuborka, a félbarna kenyér, a zsömle, a kifli, és a trappista sajt is.  

 

Az árvizsgálat során során 42 termék árait hasonlítják össze, de csak négyet találtak, ami olcsóbb volt idén áprilisban, mint tavaly. Ilyen a fehérrépa a sárgarépa, amik tizenöt, a vöröshagyma, ami öt, és krumpli, ami pedig négy százalékkal volt olcsóbb idén, mint tavaly.

 

A nagybevásárlás összesített költsége tavaly április végén áruháztól függően 16184–16939 forint között, míg idén április végén már 19902–20693 forint között alakult.

 

A cikkhez ezt a könnyűzenei produkciót ajánljuk kísérőnek (figyelem, trágár szöveg is van benne!):