A nándorfehérvári diadalra emlékeznek a hétvégén Szegeden, Mátyás téren

Július 22-ét az Országgyűlés 2011-ben emléknappá nyilvánította.
Kovács M. Norbert

2022. július 19. 16:43

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek a hétvégén Szegeden, Mátyás téren

Pódiumbeszélgetéssel, régizenekoncerttel, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával és gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén.

 

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

 

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így a Nándorfehérvári Emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

 

Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja pénteken a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában pódiumbeszélgetéssel indul, melyen Erdal Salikogluval, az Egri Csillagok török fordítójával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ezt régizenekoncert követi, melyen a 2015-ben elhunyt Kobzos Kiss Tamás zenészre, zenetanárra emlékeznek.

 

Képeink a tavalyi rendezvényen készültek
(fotók: Szabó Luca)

 

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet zenészekkel, dobosokkal, zászlóforgatókkal az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol gyermek lovagi torna, apródiskola, kézművesvásár és -foglalkozás, valamint interaktív játékok várja a résztvevőket.

 

A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják, milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára. Haditorna, lovagi bajvívás, középkori fegyver- és hadi bemutató mellett a hagyományőrző egyesületek tagjai táncházakat, koncerteket, bábelőadásokat tartanak, majd a programot a Bordó Sárkány Régizene Rend koncertjét követően A Nap címmel a Solar Eclipse tűzzsonglőr attrakciója zárja sötétedés után.

 

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. 

 

(MTI)

Címlapon

mutasd mind