Néhány tizenegyes jellegű szabálytalanságot megúsztak az amerikaiak: Irán–Egyesült Államok 0–1

Pulisic belesérült győztes góljába, Taremi ellen egynél többször szabálytalankodtak a tizenhatoson belül.
Garai Szakács László

2022. november 29. 22:28

Néhány tizenegyes jellegű
szabálytalanságot megúsztak az amerikaiak: Irán–Egyesült
Államok 0–1

Irán–Egyesült Államok 0–1 (0–1)

Labdarúgó világbajnokság, Katar, Doha, Al Thumama Stadion, 42 ezer 127 néző, katari matematika szerint. B csoport, 3. játéknap. Vezette: Antonio Miguel Mateu Lahoz, asszisztensek: Pau Cebrián Devis, Roberto Díaz Pérez Del Palomar (spanyolok).

Irán: Beiranvand – Mohammadi (Karimi, 45+2.), Pouraliganji, Hosseini, Rezaeian, Ezatolahi, Noorollahi (Torabi, 71.), Hajsafi (Jalali, 71.), Taremi, Gholizadeh (Ansarifard, 77.), Azmoun (Ghoddos – a szünetben). Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz.

Egyesült Államok: Turner – Robinson, Ream, Carter-Vickers, Dest (Moore, 82.), Adams, McKennie (Acosta, 65.), Musah, Pulisic (Aronson – a szünetben), Sargent (Wright, 77.), Weah (Zimmerman, 82.). Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter.

Gól: Pulisic (38.).

Sárga lap: Adams (43.), Hosseini (77.), Kanani (83., pályán kívül), Jalali (96.).

 

Amerikának nyerni kellett a továbblépéshez, Iránnak az is elég lett volna, ha nem kapnak ki. Ezt végül nem sikerült elkerülniük, de Taremivel szemben kétszer is tizenegyest érően szabálytalankodtak Robinsonék, de Lahoz ma olyan kedvében volt, hogy semmilyen szabálytalanságéért nem adott volna tizenegyest. Ráadásul ezek a szabálytalanságok már 1–0-s vezetésnél estek, azaz pláne nem volt mindegy, befújja-e azokat a spanyol bíró. A vezető gólba egyébként Pulisic majdhogynem az életét is adta, belesérült a találatába, rosszul ütközött Beiranvand kapussal, le is kellett cserélni a szünetben.

 

A klasszikus egy gólos meccsnek igazából sokkal inkább 1–1-nek kellett volna lennie, mint 2–0–nak, egyik sem lett, megőrizték egygólos előnyüket az amerikaiak, veretlenül mentek tovább csoportmásodikként Anglia mögött.

 

 

A legjobb tizenhat között Hollandiával játszanak a továbbjutásért.