Nem csak a Cambridge Egyetem, hanem a kórus is világszínvonalú

Ha igaz, hogy a Cambridge Egyetem a világ tíz legjobb egyetem között található, akkor nagy valószínűséggel az is igaz, hogy a helyi egyetem Emmanuel College kórusa is a világ tíz legjobb egyetemi kórusa között található. Az Új Zsinagógában adott koncertjük erről győzött meg.
Bod Péter

2023. március 28. 21:19

Nem csak a Cambridge Egyetem, hanem a kórus is világszínvonalú

Nem meglepő, hogy a világjáró Emmanuel College kórusa Szegedre látogatott. Magyarázza ezt az a tény, hogy a világhírű angol egyetemnek otthont adó város, Cambridge és Szeged testvérvárosok. A két egyetemi város ilyen jellegű kapcsolata nem is annyira újkeletű, mert erről még 1987-ben állapodtak meg. Cambridge valamivel kisebb város, mint Szeged, lakóinak száma 123 ezer, ebből húszezer az egyetemista.

 

Aligha véletlen, hogy Cambridge-nek testvérvárosa a németországi Heidelberg is, amely ugyanúgy nagymúlt egyetemi város, mint angol társa és Szeged. A hasonlóak vonzzák egymást. 

 

A két város, Szeged és Cambridge között sokrétű kulturális kapcsolatok (és másfajták is) alakultak ki a mögöttünk hagyott évtizedekben. Ennek része, hogy időről időre egy-egy szegedi és cambridge-i kórus látogat el Angliába és Magyarországra. Szám szerint a mostani a harmadik, az angol testvérvárosból érkezett kórus Szegeden.

 

Ennek a remek és bejáratott kulturális cserének a legújabb állomása volt a Cambridge Egyetem Emmanuel College kórusának mostani szegedi vendégeskedése. A angol és ezen belül a cambridge-i egyetemi hagyományokról sokat elárul, hogy az Emmanuel College 1584-ben alapították, amely jelenleg közel hétszáz diákot fogad a falai közé. 

 

 

Kis kutatással az is kideríthető, hogy az itt folyatott tanulmányokért egy külföldi hallgatónak közel húszezer fontot (átszámítva közel kilencmillió forintot) kell fizetnie tanévenként. Ami ennél a szegedi Új Zsinagógában adott koncert szempontjából sokkal fontosabb, hogy az ottani egyetemi kollégiumoknak óriási hagyományai vannak a kórusok működtetésében, összefüggésben egyebek mellett azzal, hogy aktív hitélet folyik falaik között.

 

Az egyetemi kórusok heti rendszerességgel szerepelnek az anglikán egyház szertartásain, és a legjobbak, köztük az Emmanuel College kórusa rendszerint túrázik, folyamatosan fellép Európa sok országában. Ezt bizonyítja, hogy a kórus négy éve lépett fel először Szegeden, akkor is az Új Zsinagógában.

Az Emmanuel College kórusa brit és észt zeneszerzők műveit adta el kedden este 18 órától kezdődött koncertjén, amelyen majdnem teltházat vonzottak. A kórus vezetője Graham Walker, a két orgonán kísérő művész Marcus Norrey és George Maddison voltak.

 

Varázslatos szűk másfél órát tölthetett a közönség a zsinagóga falai között. Hihetetlen mit tud ez az egyetemi kórus. A világszínvonal nem üres szó.

 

A koncert után Tóth Károly, önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság alelnöke köszönte meg a koncertet és nyújtott át ajándékot a kórusvezető Graham Walkernek.