Nincs víz és áram Enerdoharban: megsérült a zaporizzsjai erőmű egyik vezetéke

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. szeptember 6-án este.
Garai Szakács László

2022. szeptember 06. 21:49

Nincs víz és áram Enerdoharban:
megsérült a zaporizzsjai erőmű egyik vezetéke

Csak azért nem találkozik az orosz és az ukrán elnök, hogy találkozzanak

Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij találkozóját rögzített megállapodásokkal kellene megalapozni, de erről most nincsen szó – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője újságíróknak kedden Vlagyivosztokban.

 

– Ami a Putyin–Zelenszkij-találkozót illeti, itt semmi sem változott. Senki sem akar pusztán a találkozó kedvéért találkozni. Ahhoz, hogy egy ilyen találkozó létrejöhessen, illetve hogy a találkozónak akárcsak a gondolata is napirendre kerüljön, dolgozni kell, és meg kell teremteni a legmagasabb szinten rögzíthető megállapodások alapjait. Erről egyelőre nincsen szó – mondta Putyin szóvivője.

 

Peszkov az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Putyin feltétlenül fel fogja keresni a Donyec-medencét, „amikor eljön az ideje”. Hozzátette, hogy Oroszország folytatja a régió helyreállítását.

 

Brüsszel az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztését javasolja

És azt is, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket – jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos. Johansson közölte: a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztése válasz az Európai Unió biztonsági érdekeit és a tagállamok nemzetbiztonságát az ukrajnai háború miatt fenyegető fokozott kockázatokra.

 

– Az orosz állampolgárok többé nem lesznek jogosultak az uniós beutazást megkönnyítő rendszer használatára, ehelyett hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárással kell szembesülniük – közölte az uniós biztos. Az uniós beutazást kérelmező orosz állampolgárok esetében is az uniós vízumkódex általános szabályai lesznek érvényesek, amik szerint egyebek mellett a vízumdíj az eddigi 35 euróról 80 euróra emelkedik. A vízumkiadás határideje a kérelem beadásától számított 10-ről 15 napra hosszabbodik, de egyedi esetekben legfeljebb 45 napra is hosszabbítható, ha a kérelem további vizsgálatára van szükség.

 

– Egy olyan ország, amely háborút folytat egy másik európai állam ellen, nem jogosult vízumkönnyítésre mindaddig, amíg romboló külpolitikát képvisel, folytatja agresszióját Ukrajnával szemben, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi szabályokon alapuló rendet – fogalmazott az uniós biztos. Kiemelte: az EU továbbra is biztosítja a belépést a lényeges célból beutazó orosz vízumkérelmezők bizonyos kategóriái, köztük az uniós polgárok családtagjai, az újságírók, a másként gondolkodók és a civil társadalom képviselői számára.

 

Az Európai Bizottság emellett közös uniós megközelítést is javasolt az Oroszország által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útlevelek elismerésének elutasítására. A jogalkotási javaslat szerint ez minden tagállamra kötelező érvényű lenne. Következő lépésként az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megvizsgálja a vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztésére vonatkozó javaslatot. Elfogadását követően a felfüggesztés az EU hivatalos lapjában való közzétételt követő második napon lép hatályba.

 

Nincs áram- és vízellátás Enerhodarban

Egy nagy robbanás után szűnt meg – közölte Dmitro Orlov, a délkelet-ukrajnai város polgármestere kedden a Telegramon.

 

– Ma 12:20-kor Enerhodar lakosai arról számoltak be, hogy erőteljes robbanást hallottak a városban. Ezt követően Enerhodarban egyszerre megszűnt az áram- és a vízellátás – írta a polgármester. Hozzátette, hogy az eset körülményeit vizsgálják. Az orosz híradások is megerősítették, hogy a városban nincs áram, és ezért az ukrán fegyveres erőket okolták. Az oroszok azt mondják, a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték.

 

Hírszerzési adatok szerint az elmúlt hetekben, de különösen az elmúlt napokban egyre több lakó hagyta el Enerhodart ukrán ellenőrzésű terület felé. A város lakói így reagálnak arra az egyre csak növekvő veszélyre, hogy ellenőrizhetetlenné válnak a folyamatok az erőműben, és nem ismert a létesítmény állapota – írta az Ukrajinszka Pravda.

 

Szerhij Bratcsuk, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy újabb robbanások voltak a szomszédos, javarészt orosz megszállás alá került herszoni régióban, és több találat érte az orosz erők haditechnikai felszereléseit. Keddre virradóan találat érte Csonobajivkánál és Hola Prisztany településénél az orosz állásokat, Nova Kahovka térségében pedig egy orosz hadifelszerelés-raktárt.

 

Az Ukrajinszka Pravda azt írta Kirilo Sztremouszovra, az oroszokkal együttműködő „adminisztráció” helyettes vezetőjére hivatkozva, aki a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozott, hogy az orosz csapatok feladták a herszoni Antonyivszkij-híd helyreállításának tervét. A hídra az ukránok az elmúlt hetekben többször is csapást mértek, és járműveknek teljesen járhatatlanná tették. – Egyelőre senki nem állítja helyre az Antonyivszkij-hidat, mert nincs értelme – mondta Sztremouszov. Ugyanez a helyzet a Nova Kahovka-i híddal. Hozzátette, hogy „nem nagyon érdeklik őket a hidak”, mert vannak más átkelőhelyek, ami alatt nyilvánvalóan pontonhidakat értett.

 

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben arra mutattak rá, hogy az ukrán ellentámadás jelentősen gyengíti Oroszország logisztikai és adminisztratív képességeit a megszállt déli területeken. Az ukránok fokozatosan csökkenteni akarják az orosz taktikai és hadműveleti képességeket Herszon megyében, ami valószínűleg hatással lesz a megszálló hatóságok által kinevezett „tisztviselők” adminisztratív képességeire.

 

Az ISW megjegyezte, hogy az ukrán katonai vezetés hírzárlatot rendelt el az ukrán ellentámadás előrehaladtáról, de beszámoltak arról is, hogy megsemmisültek az orosz vezetékes kommunikációs vonalak a herszoni régió központjában, és hogy az ukrán különleges erők műveletet hajtottak végre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisa ellen az Enerhodar melletti Kamjanka-Dnyiprovszkában.

 

Közben az orosz erők rakétacsapást mértek a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rih városra, aminek következtében kigyulladt egy olajraktár – közölte Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Egyelőre nem tudják, hogy történt-e személyi sérülés.

 

Az orosz erők ismét rakétatámadást intéztek Harkiv város központja ellen. Oleh Szinyehubov megyei kormányzó közölte, hogy egy lakóépület három lépcsőháza összeomlott, de sikerült a romok alól élve kimenteni az embereket. A sérültek számát még nem tudják, de kórházba senkit sem kellett szállítani.

 

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó bejelentette, hogy az orosz erők rakétacsapásai romba döntöttek egy gimnáziumot Kurahove településen. Kiemelte, hogy ez már a 274. iskola a régióban, amelyet a háború kezdete óta lőttek az oroszok, és a huszonkilencedik, amit földig romboltak.

 

A megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium közölte, hogy újabb huszonöt ukrán katona holttestét kapták vissza csere keretében az oroszoktól. Arról nem számoltak be, hogy cserébe hány orosz katona holttestét adták át.

Címlapon

mutasd mind