Nőnapi ajándékként megtudhatják a postások, hogy kiket bocsátanak el

Fogalmuk sincs a szegedi postai dolgozóknak, hogyan érinti őket a leépítés, de mivel a városban tizenkét hivatalt zártak be novemberben, egy cseppet sem nyugodtak. A szakszervezeti elnök szerint viszont semmilyen támpont nincs egyelőre, március 8-án lesz egyeztetés az elbocsátásokról.
Szlavkovits Rita

2023. március 01. 15:35

Nőnapi ajándékként megtudhatják a postások, hogy kiket bocsátanak el

Álláshirdetési dömping van a Magyar Posta honlapján, miközben éppen most jelentette be az állami vállalat, hogy ezerkétszáz dolgozót elbocsátanak. Hidegzuhanyként ért mindenkit a cég bejelentése, március 8-án ülnek asztalhoz a munkavállalói képviselettel, addig mindenki csak találgathat, hogy marad, vagy mennie kell. 

 

Ebben a helyzetben senki nem akart névvel nyilatkozni, még a Postás Szakszervezet helyi vezetője, és a szakszervezeti bizalmik is a szervezet csúcsvezetőjéhez irányítottak. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint nem ennyire egyszerű az ügy. 

 

Mivel Szegeden gyakorlatilag már november közepén bezártak a posták, az azokban dolgozókat pedig kirendeléssel más munkahelyre irányították, ők azóta is dolgoznak, tehát az, hogy elvitték a fejük fölül a munkahelyüket, az nem jelenti egyenesen azt, hogy őket, vagy azt a létszámot nullázzák le. 

 

Országosan egyébként hétszáz munkavállalót irányítottak át, az ő kirendelésük március 24-ig szólt eredetileg, a szakszervezeti vezető viszont úgy tudja, hogy ezek március elsejével határozatlan idejűvé váltak. Tóth Zsuzsa azt mondta, hogy március 8-án az egyeztetések során derülhet ki az, hogy az ország mely postahivatalaiban, hány munkavállaló kapja meg a felmondólevelét. 

 

A postás álláshirdetésekből azt lehet leszűrni, nyilván laikus megközelítéssel, hogy mobilizálnák a postai szolgáltatást. Zömmel ugyanis kézbesítőket keresnek, akár gyalogosokat, akár kerékpárosokat, de néhány kyburzosra is szükség van. Ez utóbbit a szenzációként dobta be a cég pár évvel ezelőtt, tulajdonképpen egy háromkerekű csodajárgányról van szó. 

 

Az állami monstrum megvezetett mindenkit: a bezárások után posta nélkül maradt lakosokat, akiknek azt ígérték, hogy átmeneti bezárásról van szó, és a saját dolgozóikat is, akiket nem készítették fel az átalakításokra.

 

 Az már kedden kiderült, hogy a legnagyobb érdekvédelmi szervezetük, a Postás Szakszervezet is csak a sajtóból tudta meg, hogy tömeges kirúgások lesznek a vállalatnál. Az „ideiglenes”bezárásokról október végén még azt állította Simon Csilla, a Posta akkori megbízott vezérigazgatója, hogy januárban háromszázan megkapják a felmondólevelüket, de azoknak az elbocsátásoknak nincs köze az energiatakarékos üzemmódhoz, azaz az átmeneti bezárásokhoz. A postákat november 12-vel zárták be, akit tudtak, átvezényeltek a nyitva tartó hivatalokba. Pár nappal később, november 15-én kinevezték a Magyar Posta Zrt vezérigazgatójává Balczó Barnabást, aki Lázár János kabinetvezetője volt még a Miniszterelnökségen 2014-18 között. Úgy tűnik, hogy egykori főnökéhez hasonlóan Balczó is hálátlan feladatot vállalt magára, ahogy ő maga nyilatkozta, ügyfélbarát, versenyképes állami vállalattá kell válnia a gazdasági társaságnak, ami magyarra lefordítva, akár elbocsátásokat is jelenthet. 

 

A korábbi ígéretek miatt, és mert maga Fónagy János, a területet felügyelő minisztérium államtitkára január végén még kitartott amellett, hogy nem lesz karcsúsítás a cégnél, váratlanul érte a szakszervezeteket, és a munkavállalókat is a hír.

 

Most mindenestre a Magyar Posta azt ígérte, hogy senkit nem hagynak az út szélén, arra fognak törekedni, hogy segítsék abban a munkavállalóikat, hogy egyetlen napig se maradjanak munka nélkül. Tóth Zsuzsanna, a legnagyobb postás érdekvédelmi szervezet elnöke szerint, az előbbiekről részleteket is március 8-án fognak megtudni.