Nukleáris fegyverekkel kezdett gyakorlatozni Oroszország

Hírek az orosz–ukrán háborúból 2022. június 1-jén délelőtt.
Garai Szakács László

2022. június 01. 09:43

Nukleáris fegyverekkel kezdett
gyakorlatozni Oroszország

Több mint kilencezren érkeztek

Az ukrán–magyar határszakaszon 5496 ember lépett be kedden Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül 3895-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 237 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől kedden 188 ember, köztük 133 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ivanovóban komoly hadgyakorlat kezdődött

Az orosz nukleáris erők gyakorlatoznak a Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovo tartományban: körülbelül ezer katona gyakorlatozik több mint száz járművel, köztük Yars interkontinentális ballisztikus rakétakilövőkkel.

 

ENSZ: több mint 4000 ukrán civil halálos áldozata van már a háborúnak

Május végére meghaladta a kilencezret a civil áldozatok száma Ukrajnában az ENSZ emberi jogi hivatala (OHCHR) jelentése szerint. Az orosz invázió február 24-i kezdete óta az OHCHR 9029 civil áldozatról tud, ebből 4113 a halottak száma és 4916 a sebesült. Az ENSZ úgy véli, hogy országszerte a civilek többségét széles hatásterületű robbanófegyverek ölték meg, de a jelentés nem részletezte, ki a felelős az áldozatokért.

 

Napi 60–100 katonát veszít Ukrajna

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna keleti részén, valamint Donyeck és Luhanszk déli részén vannak a legsúlyosabb harcok, ezeken a területeken az ukrán elnök közlése alapján naponta 60–100 ukrán katona esik el, és körülbelül 500 ember sebesült meg, „de tartjuk a védelmi vonalainkat” – mondta az elnök.