Nyolcmilliárd forintos gyorssegélyt kaphat Magyarország az Európai Bizottságtól, még mindig több száz katona harcol Azovsztalban, újra 11 ezer körüli a Magyarországra érkezett ukrán menekültek száma

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 20. 14:20

Nyolcmilliárd forintos gyorssegélyt kaphat Magyarország az Európai Bizottságtól, még mindig több száz katona harcol Azovsztalban, újra 11 ezer körüli a Magyarországra érkezett ukrán menekültek száma


 

Egy orosz szenátor szerint azért olyan lassú az orosz erők előrehaladása, mert a sajátjaik ellen harcolnak

Fransz Klincsevics az orosz állami televízióban azt mondta,

 

 „Az egyik legerősebb és legjobban kiképzett hadsereg ellen harcolunk. Olyan orosz katonák és tisztek ellen harcolunk, akiknek a mentalitása pontosan megegyezik a miénkkel.”

 

Orosz védelmi miniszter: a Luhanszki Népköztársaság „felszabadítása” hamarosan bekövetkezik

A kelet-ukrajnai Luhanszki Népköztársaság oroszországi „felszabadítása” csaknem befejeződött - mondta Moszkva védelmi minisztere a Tass hírügynökség szerint. 

 

Szergej Sojgu azt mondta, a régióban újabb területeket foglaltak el Ukrajnától a Moszkva által támogatott ukrán szakadárok és az orosz erők közösen. 

 

Még az invázió elindítása előtt jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy Moszkva függetlennek ismeri el az önkényesen kikiáltott luhanszki és donyecki népköztársaságokat.

 

Sojgu az általa irányított tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán arról is beszélt, hogy eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből.

 

„Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik. Az ukrán nacionalisták által ott fogva tartott civileket már evakuálták a gyárból. Százhetvenhét embert menekítettek ki, köztük 85 nőt és 47 gyermeket. Mindannyian szakképzett orvosi és pszichológiai segítséget kaptak.”

 

Az Azov milícia vezetése közben bejelentette: még mindig több száz katona van Azovsztalban, akik folytatják a harcot.

Szijjártó: Magyarország nem ismer kompromisszumot a nemzeti érdek és az önvédelem terén

A magyar külügyminiszter az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus komoly biztonsági kockázatokat jelent hazánkra nézve, ezért fontos, hogy a béke minél előbb visszatérjen a térségünkbe.

 

„Elítéljük a katonai agressziót, segítjük az áldozatokat, segítjük azokat, akiket megtámadtak. De nem hagyjuk, hogy belesodorjanak minket a háborúba vagy a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.” - jelentette ki.

 

Herszon Oroszország része lesz

A dél-ukrajnai megszállt Herszon megye oroszok által beiktatott kormányzója azt mondta, hogy a térség hamarosan teljes mértékben integrálódik Oroszországba. Volodimir Szaldo a Telegramon azt írta, hogy ez lesz az „Orosz Föderáció Herszoni régiója”.

Helyettese, Kirill Sztremouszov azt írta, hogy a lakosok a következő hetekben kérhetik az orosz állampolgárságot, ha a helyzet stabilizálódik.

Nyolcmilliárd forintos gyorssegélyt kaphat Magyarország az Európai Bizottságtól

A Népszava úgy tudja újabb brüsszeli pénzügyi támogatást kaphat Magyarország az ukrajnai menekültek ellátására. A hivatalos hatóságok ebből a pénzből támogathatják a menekülteket – például élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával –, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat. A gyorssegély az EU belügyi alapjából érkezik, a létrehozásáról szóló határozat előírja, hogy a kormányzati szervekhez érkező források harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek oroszlánrészt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában.

 

A közösség belügyi alapjaiból származó pénz csak egy része az ukrajnai háború miatt folyósított uniós támogatásnak. Az EU költségvetését kezelő Európai Bizottság április végén 299,6 millió eurót (több mint 110 milliárd forintot) utalt Magyarországnak a menekültek ellátására. Ezt az összeget is a közösségi forrásokat kezelő nemzeti hatóság oszthatja szét az Unió által meghatározott célokra.

Újra 11 000 körüli a Magyarországra érkezett ukrán menekültek száma

Néhány napig érzékelhető volt némi csökkenés, de szerdán 10 ezren, csütörtökön pedig 11 054 menekült érkezett a háború ellen menekülve hazánkba. 

 

Az ORFK arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5702 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5352-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Ezen felül  194 ember, köztük 80 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala pedig arról számolt be, hogy budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 240 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 104 ember töltötte a létesítményben.