Mostantól okos zebra védi a gyalogosokat Kecskéstelepen

Az országban már kétszáz, Szegeden pedig már a második okos zebra védi a gyalogosokat az úttesten való átkelés során. A mostani helyszínválasztás sem véletlen, ezen a helyen több gyalogosgázolás is történt.
Vass Imre

2022. július 19. 15:05

Mostantól okos zebra védi a gyalogosokat Kecskéstelepen

A környék lakói örömmel fogadták az új gyalogátkelőt. Magyarné Tóth Éva, az Újvidéki Utcai Óvoda képviseletében elmondta, olyan nagy a forgalom ezen az útszakaszon, hogy nehéz átjutni a másik oldalra. Pedig itt iskola és óvoda is van, valamint ez a városrész üzleti központja is, ahol sok ember megfordul, vásárol, ügyeket intéz. Az ő biztonságuk érdekében volt fontos ez a beruházás.

 

Az okos zebra működése egyszerű: amint egy gyalogos megközelíti egy kamera érzékeli, majd az úttestbe süllyesztett prizmasor villogással jelez az autósoknak.

 

Pálffy Viktor, a beruházást végző és az okos zebrát fejlesztő cég projektmenedzsere elmondta: ezek a világítótestek nagy fényerejűek, még nappal is akár 50–100 méterről is jól láthatók. Este vagy korlátozott látási viszonyok között, amikor még fontosabb, hogy észleljék a gyalogost, még látványosabb a működése.

 

A helyszínt az önkormányzat szakemberei javaslata alapján választották ki. Nagy Sándor alpolgármester elmondta: itt az elmúlt időszakban két baleset is történt, az egyik súlyos sérüléssel járt. Ezen az útszakaszon naponta 9 ezer jármű közlekedik, hosszú egyenes szakasz, ahol lankadhat a vezetők figyelme. Ezek miatt esett a választás erre a helyre. 

 

A város a telepítésre a Generali a Biztonságért Alapítványhoz pályázott, ami a 2,8 millió forintos költség felét finanszírozta.

 

Nagy Sándor hozzátette: a városban eddig egy hasonló eszköz működött, az Agyagos utcában, a Deák-gimnázium mögött. Az alpolgármester szerint az önkormányzat eddig is nagy figyelmet fordított a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtésére Szegeden, ezért több helyen készültek járdaszigetek, a lakóövezetekben 30-as övezeteket alakítottak ki. Mint mondta, ezt a munkát a jövőben is folytatni akarja a város.