Olcsó gáz? Soha nem fizetett még Magyarország olyan sokat az orosz gázimportért, mint 2022-ben

Ráadásul akkor vettük a legtöbbet belőle, amikor a legdrágább volt.
Kékes Viktória

2023. január 24. 09:40

Olcsó gáz? Soha nem fizetett még Magyarország olyan sokat az orosz gázimportért, mint 2022-ben

Soha nem fizetett még Magyarország olyan sokat az orosz gázimportért, mint 2022-ben: az Eurostat adatai szerint 7,353 milliárd euró (közel 3000 milliárd forint) volt a számla az első 11 hónapban. Ez csaknem a négyszerese a 2021 egészében kifizetett 2,189 milliárd eurónak, és ezt az arányt várhatóan tovább növelik majd a decemberi behozatali adatok - írja a 24.hu

 

Ráadásul a legtöbbet akkor vettük belőle, amikor a legdrágább volt:

Forrás: 24.hu

A tőzsdén az év eleje óta megawattóránként 60–70 euró körül mozog a gáz ára. Ez átszámítva nagyjából 250–260 forint köbméterenkénti árnak felel meg.

 

Ez még mindig több mint kétszerese a rezsicsökkentett tarifának, de sokkal alacsonyabb a havi 144 köbméteres átlagfogyasztási limit felett felszámított 767 forintos díjnál.

 

A rezsicsökkentett ár persze veszteséget okoz az állami MVM-nek, csakhogy

 

az Eurostat adatai alapján 2022 első 11 hónapjában az átlagos beszerzési ár 572 forint volt köbméterenként, ami távol áll mind a rezsicsökkentett lakossági, mind a vállalkozóknak ajánlott sokszoros, piacinak mondott díjaktól.

 

Bank Dénes, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója, energetikai szakértője úgy látja, hogy 

 

„A kormány energiapolitikája jelenleg nem tükrözi a piaci árat, és ezzel mesterségesen hajtja fel az inflációt. A rezsicsökkentés veszteségét a vállalkozásoknak felszámított energiatarifa révén keresztfinanszírozzák, miközben a lakosságtól is visszagyűjtik a pénzt, hiszen végeredményben ők fizetik meg dráguló termékekben az extraprofitadót, amit a kormány éppen a rezsivédelmi alap táplálására talált ki”.

 

Bank szerint azok az országok jobban járnak, ahol piactorzító rezsicsökkentés helyett fixálták az energiaárat mind a lakosság, mind a vállalkozások számára.