Old Shatterhand Henry-karabélya is megérkezett a Móra Ferenc Múzeum új kiállítására, ami a cowboyok és az indiánok világát mutatja be

Tom Selleck kalapja, a Bud Spencer-filmek kellékei és Xántus János karabélya is megérkezett a Móra Ferenc Múzeum június 25-én nyíló, nagyszabású kiállítására, ami a legendás vadnyugat világát mutatja be. Korábban már több különleges kiállítási tárgy is érkezett az oklahomai cowboy és western múzeumból. A kedden bemutatott relikviákat hazai múzeumok és gyűjtők, valamint egy milánói kölcsönző biztosította a Múzeumok éjszakáján nyíló tárlathoz.
Rafai Gábor

2022. június 07. 16:25

Old
Shatterhand Henry-karabélya is megérkezett a Móra Ferenc Múzeum új kiállítására, ami a cowboyok és az indiánok világát mutatja be

A szegedi cowboy- és indiánkiállításon nemcsak a vadnyugati mindennapokat, hanem izgalmas relikviákat is bemutatnak majd. Az egyik ilyen tárgy Tom Selleckhez kapcsolódik, akit legtöbben a Magnum című sorozatból ismernek, holott westernfilmekben is szerepelt. A kiállításon látható lesz az az eredeti kalap, amit a Monte Walsh című westernfilmben hordott. 

 

– Szintén a mozi világához kapcsolódnak azok a filmes kellékek, amiket Milánóból sikerült kölcsönöznünk. Ezeket a fegyvereket, öveket és bilincset a Bud Spencer-féle spagetti westernekben használták, a többi között az Ördög jobb és bal keze című moziban

 

– mondta a sajtónak rendezett bemutatón Fogas Ottó múzeumigazgató.

 

Magyar jellegű relikviát is láthat a közönség a kiállításon: bemutatják Xántus János fegyverét, az úgynevezett Henry-karabélyt, amibe a nevét is belegravírozták angolul.

 

 

Xántus János a XIX. századi világutazók egyik legjelentősebb alakja volt. Részt vett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több ütközetében is, majd avilágosi fegyverletétel után az osztrák hadseregbe sorozták, innen szökött először Németországba, majd Angliába, végül pedig az Egyesült Államokba. Itt keresztül-kasul bejárta a prérit, fontos területeket térképezett fel, miközben megismerte az indiánok kultúráját is. 

 

Úti beszámolóira sokan kíváncsiak voltak: a legenda szerint Karl May róla mintázta Winnetou barátjának, Old Shatterhandnak legendás alakját.

 

Xántusnak emellett fontos szerepe volt hazánk történetében is: ő volt az első igazgatója a fővárosi állatkertnek és a Néprajzi Múzeumnak is. 

 

A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás mintegy hatszáz négyzetméteren mutatja be az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak szokásait, munkáját, mindennapi életét. Szól majd a rodeók világáról, a westernfilmek korszakáról, a fegyverekről, öltözködési szokásokról, és a vadnyugat magyar vonatkozásairól is.