Orbán: hiba volt összeurópaivá tenni a háborút és nem lokálisan kezelni

Az orosz-ukrán háború egy éves évfordulóján beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel.
Vass Imre

2023. február 24. 08:19

Orbán: hiba volt összeurópaivá tenni a háborút és nem
lokálisan kezelni

A miniszterelnök egy kis „sorosozással” kezdte beszédét, szerinte Soros György már 1992-ben arról beszélt, hogy le kell győzni az oroszokat.

 

Orbán úgy látja, nem igazán lehet tudni, hogy a hadban álló feleknek mi a célja, például az ukránok akarnak-e csapást mérni Oroszországra. Szerinte az unió hibát követ el azzal, hogy összeurópaivá tette a problémát és nem lokálisan kezelik. Jó lenne azt is tudni „meddig megyünk az ukránokkal” – tette hozzá.

 

Az egy éve elkezdődött háborúval kapcsolatban kiemelte, senki nem tudta meddig tart majd, de szerinte a magyarok azt mondták „egy év múlva ott leszünk, rengeteg áldozat lesz és Európa belesodródik a háborúba.”

 

Orbán Viktor szerint mára már az ukránoknak sokkal több fegyverük van, mint az oroszoknak. A NATO bővítésével kapcsolatban kifejtette, nem szabad a szövetségbe olyan országot bevenni, a melyik háborúban áll, mert akkor a NATO és a többi tagország arra kényszerül, hogy segítsen neki. Úgy gondolja, hogy a NATO nem háborús, hanem védelmi szövetség, ezért azon kívül kellene létrehozni egy katonai szövetséget.

 

Hangsúlyozta, a magyar álláspont az, hogy minél hamarabb tűzszünetet kell hirdetni a két fél között. Szerinte természetese, hogy az emberek vagy az egyik, vagy a másik felet támogatják, de ez a politikában nem jó nézőpont. Úgy látja, egyik félnek sem sikerül ezt a háborút megnyernie, de hozzátette „tisztázatlan, hogy mit is jelent a háború megnyerése”.

 

A NATO bővítésével kapcsolatban elmondta, ő a Fidesz-frakciótól azt kérte, támogassák Svédország és Finnország felvételét, azonban hozzátette, többen nem értenek egyet ezzel, mert a két ország „nyilvánvaló hazugságokat terjeszt Magyarországról”. A hogy fogalmazott, ő megérti ezeket az aggályokat, de azért ettől függetlenül elvi alapon támogatni kell csatlakozásukat.

 

Ezt követően ismét a szankciókkal foglalkozott a miniszterelnök, a szokásos mantrát felsorolva, azaz a szankciók problémákat okoznak Magyarországnak. Azt azonban most is szerényen elhallgatta, hogy valamennyi szankciót megszavazta a magyar kormány, és több alól felmentést is kaptunk. Ennél a témánál is újra előkerült Soros György, aki szerinte spekulánskét sok pénzt keresett ezen.

 

A brutális magyar inflációval kapcsolatban kifejtette, szerinte az év végére egyszámjegyű lesz. Szerinte erre még fogadni is lehetne. A miniszterelnök úgy gondolja márciusban már lassulni fog az árak emelkedése.