Orbán: Magyarország a világ 5. leginkább high-tech országa

Több mint 200 tüntető várta a magyar miniszterelnököt Berlinben, aki előbb Olaf Scholz német kancellárral találkozott, majd beszédet (és nagyokat) mondott a magyar-német gazdasági kapcsolatokról szóló fórumon.
Kékes Viktória

2022. október 11. 07:50

Orbán: Magyarország a világ 5. leginkább high-tech országa

Erős mondatokkal kezdte beszédét Orbán Viktor Berlinben. A magyar miniszterelnök szerint 

 

Magyarország 2010 óta minden válságból, a 2008-2009-es globális gazdasági válságból, a migrációs válságból és a Covid-válságból is erősebben jött ki, mint ahogy belement.

 

Orbán szerint ennek elsősorban politikai okai vannak. A 2008-2009-es válságot a legtöbb európai ország azt konjunkturális válságnak tekintette, ő viszont strukturális válságnak, amely mögött az van, hogy Európa folyamatosan veszíteni fog Ázsiával szemben, például piacot. Orbán Viktor az erre adott helyes válasznak a mély strukturális reformot nevezte, majd hozzátette: 2010 után ennek megfelelően alakították át a magyar gazdaságot.

A magyar modell: család, nemzeti büszkeség, alacsony adószint, no multikulti

A miniszterelnök szerint a magyar modell a társadalompolitika terén konzervatív, Helmut Kohl német kancellár időszakára emlékeztető politika. 

 

A kormány munkaalapú társadalomban gondolkodik, amelynek a középpontjában a család áll. A bruttó hazai össztermékből családtámogatásra Magyarországon fordítanak a legtöbbet, és a kormány alapvetően a munkán keresztül finanszírozza a családokat. 

 

Ezen felül a kormány a nemzeti büszkeségre is épít, és azt szeretné, ha ez egyre inkább a teljesítményen alapulna.

 

„Magyarországon nincs multikulturalizmus” - tette hozzá Orbán.

 

A magyar modell gazdasági alapjának egyik fontos összetevője az alacsony adószint. A világon egyedül itt van egysávos személyi jövedelemadó, nincs örökösödési adó, és alacsony, 9 százalékos a társasági adó is. Ami pedig az egyenlőséget illeti, a magyar álláspont szerint az inputnál, vagyis az oktatásnál, a munkakeresésnél kell megadni az esélyt. Az output, a teljesítmény oldalán viszont „inkább a különbségek pártján vagyunk”.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország a béke szigete

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ha Magyarország nem védi meg a határait, összeomolhat az egységes európai uniós belső piac. Hangoztatta, hogy mivel Magyarország nyitott ország, a határvédelem gazdaságpolitikájának is része kell, hogy legyen.

 

A miniszterelnök szerint a következő időszakban politikai biztonságra, energiabiztonságra és fizikai biztonságra is szükség van. A politikai biztonságot a kormány stabilitása garantálja, a fizikai biztonságot egyebek között azzal lehet biztosítani, hogy Magyarország továbbra is a béke szigete lesz, az energiabiztonságnak pedig fontos része, hogy az országnak hat hónapra elegendő gáztartaléka van.

 

„Aki velünk együttműködik, az jól jár” - mondta Orbán.

 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország az 5. leginkább high-tech ország

A német vállalkozókhoz szólva Orbán arról beszélt, hogy Magyarországon van egy „pozitív előítélet” Németország iránt, részben történelmi Magyarországon már 6 ezer német társaság találja meg a számításait, és 300 ezer család keresi meg a kenyerét olyan munkahelyeken, amelyek német cégekben vannak. 

 

Hazánk a világ ötödik leginkább high-tech országa, és exportteljesítmény terén is jóval előrébb áll, mint azt népessége indokolná. Magyarország emellett a világ 10 legnyitottabb gazdasága közé tartozik az export és a GDP aránya alapján, továbbá a tíz legkomplexebb ország egyike is a GDP összetettségét tekintve, vagyis számos ágazatra épül.

 

A miniszterelnök szerint ma a legnagyobb kihívás az, hogy a kontinenst recesszió fenyegeti egyebek között az energiaárak meredek emelkedése miatt. A fő kérdés pedig az, hogy ha lesz európai recesszió, képes lehet-e Magyarország egyedül talpon maradni. Úgy vélte, hogy ennek érdekében a fejlesztésre, a beruházásokra és a technológiai innovációra kell fektetni a hangsúlyt. Kijelentette: ennek a törekvésnek köszönhető, hogy idén 5-6 százalékos a növekedés, és tavaly 7 százalékos volt.