Orbán tovább zsarol az uniós pénzekért: megmondta, mikor szavaznak Finnország és Svédország beengedéséről a NATO-ba

Egyszerűbb kizsarolni a jogállamisági és korrupciós problémák miatt visszatartott uniós pénzeket, mint normális demokráciát működtetni, vélhetően erre jutott Orbán Viktor.
Cservenák Zoltán

2022. november 24. 16:08

Orbán tovább zsarol az uniós pénzekért: megmondta, mikor szavaznak Finnország és Svédország beengedéséről a NATO-ba

Sokáig mindenki úgy gondolta, hogy december 7-én szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról, de a magyar miniszterelnök a V4-ek kassai találkozóján azt mondta, 2023 első ülésnapján lehet voksolás.

 

Az Európai Unió mindent tagja ratifikálta már Svédország és Finnország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez, sőt, a 30 NATO-tagból csak Törökország és Magyarország nem szavazott még a két északi ország felvételéről a tagok közé.

 

A történtekre nem lehet más magyarázat, csak az, hogy  

Orbánék így akarják kizsarolni az Európai Unióból a visszatartott 7,5 milliárd eurót, azaz mintegy 3000 milliárd forintot.

Esetleg Vlagyimir Putyinnak és Oroszországnak akarnak kedvezni azzal, hogy nem engedik időben a NATO-tagok közé a két egyébként erős hadsereggel rendelkező észak-európai országot.

 

A V4-ek találkozójának érdekes pillanata volt egyébként, amikor Eduard Heger szlovák miniszterelnök – reagálva Orbán Viktor nagymagyarországos szurkolói sáljára – egy szlovák címeres sálat terített maga és a magyar miniszterelnök nyakába (nyitóképünkön).