Orbán Viktor 12 pontban ismertette a siker receptjét

A CPAC Hungary konferencián mondott beszédet a miniszterelnök.
Kékes Viktória

2022. május 19. 12:55

Orbán Viktor 12 pontban ismertette a siker receptjét

Az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának magyar, jóval szerényebb változatán mondott beszédében Orbán Viktor arra emlékeztetett, hogy zsinórban negyedik alkalommal nyert választást és ötödik alkalommal alakíthatott keresztény-konzervatív kormányt. 

 

„Mindig jó, ha az ember barátok között beszélhet. Az különösen jó, ha az ember szavai mögött van fedezet, és mi magyarok, most joggal érezzük úgy, hogy a szavaink mögött van fedezet”

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán szerint a legtöbbel úgy járulhat hozzá a rendezvényhez, ha elmondja, hogyan győzték le többször is a kommunistákat és a liberálisokat. A recept röviden:

 

„Ha a legjobb vagy, akkor győzhetsz”.

 

A kormányfő ezután kitért az amerikai politika legfontosabb problémájára:

 

„Az élet meghatározó területein a progresszív liberálisok ülnek a legfontosabb pozíciókban, és korábban Magyarországon is ez volt a helyzet”.

 

De a magyarok fellázadtak és visszaszerezték a szabadságukat:

 

„Azt hittük megkaptuk, amit vártunk, de tévedtünk. Majd pedig a liberálisok a kommunisták mellé álltak és együtt két vállra fektették a jobboldalt”.

 

Az első Orbán-kormányról szerényen csak annyit állapított meg, hogy „kiválóan kormányoztunk, de a baloldal mocsara lehúzott minket”.

Ezután a szocialisták kormányzása alatt a gazdaság recesszióba esett, az erőszak elszabadult az utcákon, a jog pedig nem az áldozatokat, hanem az elkövetőket védte – folyatta a történelmi gyorstalpalót a miniszterelnök.

 

„2010-ben visszatértünk, beletettünk 8 évet, tégláról téglára harcoltunk. Magyarország mára teljesen meggyógyult, a recept nyílt felhasználású és elvihető, 12 pontból áll”: 

 

 1. A saját szabályaink szerint kell játszani, nem szabad elfogadni a mások által kínált utat, mert „aki az ellenfelei szabályai szerint játszik, az veszíteni fog”. 
 2. A nemzeti konzervativizmus elve a belpolitikában, köztük a családok és az egyházak támogatása.
 3. A nemzeti érdek a külpolitikában – ez nem mindig könnyű, most például egy háború zajlik a szomszédban. Orbán kimondta, hogy az orosz agresszort elítéli, de tudjuk, hogy Magyarországot nem Ukrajna védi meg, hanem a NATO.
 4. „Legyen médiánk”! Erre azért van nagy szükség, mert „a modern nyugati média a baloldali állásponthoz igazodik”.
 5. „Leplezd le az ellenfeleid szándékát” – tabudöntögetőnek kell lenni, már azelőtt le kell leplezni a baloldal szándékát, mielőtt cselekednének: „Napvilágra hoztuk az LMBTQ-ügyeket, és a magyar emberek a gyermekek érzékenyítését elutasították”.
 6. A „gazdasági racionalitás”, hogy munka alapú társadalmat hoztak létre, mert az emberek dolgozni akarnak.
 7. „Ne szorulj ki a szélére” – Orbán szerint semmi különbség sincs a szélsőjobbról induló tudománytagadás és az LMBTQ-csoportok biológia tagadása között. Ha valaki rájuk hallgat, kiszorulhat a szélére, és így szavazatokat veszíthet.
 8. Mindennap olvassunk. A kormányfő szerint a bonyolult dolgok átadására és megértésére a könyveknél eddig nem találtak ki jobb dolgot, ő maga is olvas mindennap.
 9. Legyen hited: „A hit hiánya veszélyes, aki nem hiszi, hogy lesz egyszer végelszámolás, akkor úgy van vele, hogy bármit megtehet, ami a hatalmában áll”.
 10. Keress barátokat: „Ha a politikában boldogulni akarunk, soha ne azt nézzük, miben nem értünk egyet a másikkal, hanem keressük a közös pontokat”, fogalmazott Orbán, majd példaként a Vatikánt hozta fel, aki szerinte az egyik legerősebb szövetségese Magyarországnak, pedig nem értenek együtt az illegális migráció kérdésében.
 11. Építs közösségeket. Orbán szerint „nincsen konzervatív politika működő közösségek nélkül. Minél magányosabbak az emberek, annál több ember megy a liberálisokhoz”.
 12. Építs intézményeket. Ezek ugyanis elengedhetetlenek a sikeres politikához. A politikusok jönnek-mennek, de az intézmények generációkon keresztül velünk maradnak.

Orbán azzal fejezte be beszédét, hogy kiemelte: 2024 sorsdöntő év lesz, mert Amerikában akkor lesz elnökválasztás, Magyarországon pedig akkor lesznek az EP-választások.

 

„Nincs csodafegyver, csak csinálni kell. Menjünk, és csináljuk. Thanks and good luck!” – zárta beszédét a magyar miniszterelnök.

 

A CPAC Hungary-n gyakorlatilag egyetlen befolyásos republikánus politikus sem vesz részt, pedig a szervezők meghívták Donald Trumpot, és Marine Le Pent is az eseményre. Még Orbán Viktor nagy barátja, a Fox News rasszista megnyilvánulásairól elhíresült műsorvezetője Tucker Wilson, és Nigel Farage euroszkeptikus brit politikus sem jelenik meg személyesen a kétnapos rendezvényen. Az eseményt egyébként az az Alapjogokért Központ szervezi, amely csak 2022-ben 2 milliárd forintnyi közpénzt kapott a működésére.

Vélemények

mutasd mind