Orbán Viktor a Kossuthon: Magyarországnak nem kell tartani kőolaj-ellátási hiánytól

De az uniós szankciók miatti árfelhajtó hatással számolnunk kell. December 5-én életbe lép az uniós olajembargó Oroszország ellen, a majom most ugrik bele a vízbe a miniszterelnök szerint. Igaz, Magyarország hozhat be orosz olajat.
Cservenák Zoltán

2022. december 02. 07:55

Orbán Viktor a Kossuthon: Magyarországnak nem kell tartani kőolaj-ellátási hiánytól

December 5-én életbe lép az orosz olajembargó az unióban, ennek kapcsán Orbán Viktor azt mondta a szokásos pénteki rádiójátékában, hogy a szankciók egyetlen milliméterrel sem vittek bennünket közelebb a háború végéhez. Szerinte az oroszok elszenvednek ugyan gazdasági nehézségeket, de a magas energiaárak miatt továbbra is extra bevételekhez jutnak, és folytatni tudják a háborút Ukrajna ellen.

 

A kilencedik szankciós csomagban az orosz gázra és az atomenergiára vonatkozó korlátozások lehetnek, de Magyarországnak ebből ki kell maradnia – mondta Orbán, majd reklámozta kicsit a nagyjából semmit nem érő nemzeti konzultációt.

 

A miniszterelnök úgy látja, húsba vágó kérdés az, hogy mennyit kell fizetniük a háztartásoknak és a cégeknek az energiáért. Megjegyzése érdekes, mivel az Orbán-kormány dönthetne úgy, hogy mindenkinek meghagyja a rezsicsökkentést mindenkinek, csakhogy üres a kassza, nincs rá 2-3000 milliárd forint a 30 ezer milliárdos államkasszában.

 

Az államháztartás kiadása jövőre 33 ezer 426 milliárd forint, bevétele 31 ezer 074 milliárd forint lesz. A hiány eszerint 2352 milliárd forint lesz. Ezt kellene nagyjából duplázni ahhoz, hogy fenntartható legyen a teljes rezsicsökkentés.

 

Orbán úgy gondolja, hogy a szankciókat támogatók háborúpártiak, ők viszont békepártiak. A miniszterelnök megint nem mondta meg, hogyan lehetne az orosz és az ukrán fél között béketárgyalásokat kezdeményezni, csak a tűzszünetet és béketárgyalásokat emlegetett.

 

Szerinte az európaiak eltévedtek az erdőben, és senki nem mondja meg, mi az új európai gazdasági stratégia az olcsó orosz energia használata után. Ugyanis Európa levágta magát az elmúlt évtizedekben a versenyképességét biztosító orosz energiahordozókról. A kormány dolgozik azon, hogyan lehetne versenyképes a magyar gazdaság is.

 

Ezután jött a dollárbaloldalozás. Orbánból kicsit kijött a komplexusos énje, amikor azt mondta: a választást Magyarország megnyerte. Természetesen a Fideszre és magára gondolt. Ezt annak kapcsán jegyezte meg, szerinte politikai oka volt annak, hogy az Európai Unió másfél évig hezitált a koronavírus-járvány miatt Magyarországnak járó helyreállítási alapos pénz elküldésével. A miniszterelnök egy szóval sem említette, hogy a magyar kormány egy sor törvénymódosítást fogadott el annak érdekében, hogy pénz érkezzen az unióból. Ezt elhallgatta a miniszterelnök a hívei elől.

 

Orbán szerint Ukrajna „primitíven” az unióhoz fordult, hogy adjon pénzt. Szerinte nem kellene 18 milliárd eurót adni az ukrán államnak működésre, ha az Európai Unió békekötésre koncentrált volna, nem a háborúra. A miniszterelnök nem támogatja a közös uniós hitelfelvételt Ukrajna finanszírozására, de a kormány 75 milliárd forintot félretett a háborúban álló szomszédunk megsegítésére. 

 

Érdekes, hogy az elmúlt 3 évben 14 ezer milliárd forint hiányt felhalmozó kormányfő félti az Európai Uniót az eladósodástól.

 

Magyarország 7 milliárd eurót fizetett az energiáért 2021-ben, idén viszont 17 milliárd euróba került az energia, jövőre pedig még több lehet. A költségnövekedés 4000 milliárd forint többletkiadást jelentett az országnak.