Orosz kézre kerülhet Luhanksz, fegyvereket vennének a litvánok az ukránoknak, egyre rosszabb állapotban Ukrajna gazdasága

Az orosz-ukrán háború legfrissebb hírei, történései.
Vass Imre

2022. május 28. 10:47

Orosz kézre kerülhet Luhanksz, fegyvereket vennének a litvánok az ukránoknak, egyre rosszabb állapotban Ukrajna gazdasága

Luhanszk a bukás szélén

Itt az ideje, hogy Ukrajna szembenézzen a valósággal - jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Ukrajna elnöke szerint ideje békét kötni, és visszatérni a normális kerékvágásba, ehhez pedig Putyinnal kell majd tárgyalnia.

 

Oroszország vezetője azonban továbbra sem adta jelét annak, hogy egyezkedni akarna Ukrajna elnökével. Eközben Luhanszkban az oroszok egyre sikeresebbek, alig pár város maradt ukrán kézen az északi-szakadár régióban.

Amerikai sajtó szerint az amerikai Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétarendszereket is küldenek Ukrajnába, ami jelentősen növeli a védelmi rendszerüket.

 

Katonai drónt vásárolnának a litvánok az ukránoknak

Litvánok százai fogtak össze, hogy egy fejlett katonai drónt vásároljanak Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban - szolidaritást vállalva a korábban Moszkva uralma alatt álló országgal. A Laisves TV litván internetes műsorszolgáltató szerint, amely a gyűjtést elindította, eddig három nap alatt mintegy 3 millió eurót gyűjtöttek össze a szükséges 5 millió euróból.

 

Zelenszkij: Dombász ukrán lesz

Zelenszkij péntek esti videóbeszédében reagált arra, hogy az oroszok elfoglalták a keleti Liman városát, a donyecki régió nagy vasúti csomópontját, északra két további kulcsfontosságú, még ukrán ellenőrzés alatt álló várostól, valamint arra, hogy megpróbálták elfoglalni Szeverodonyeck városát, az egyik utolsó ukrán ellenőrzés alatt álló luhanszki területet. „Ha a megszállók azt hiszik, hogy Luhanszk vagy Szeverodonyeck az övék lesz, akkor tévednek” - mondta az ukrán elnök. „Donbász ukrán lesz”.

 

Összeomlással felérő visszalépést jósolnak az ukrán gazdaságban

Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ.

 

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „B mínusz/B”-ről „CCC plusz/C”-re minősítette vissza Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

 

A cég levette Ukrajnát a negatív kihatású figyelőlistáról, ugyanakkor az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

 

Ukrajnából menekülve: vendéghallgatók a magyar egyetemeken

Ukrajnában több mint 76 ezer külföldi diák tanult az egyetemeken a háború kitörése előtt. Jelentős részük ún. harmadik országbeli, vagyis nem európai uniós tagországból érkezett. Közülük most sokan Magyarországon próbálják folytatni félbehagyott tanulmányaikat, miután a hazai egyetemek ösztöndíjakkal és vendéghallgatói helyekkel fogadják őket.

 

Köztük van Nabeelah is, aki Nigériában született, és most az ELTE-n tanul. Szívesen maradna Magyarországon, hogy itt fejezze be az egyetemet, de ahhoz tartózkodási engedélyre lenne szüksége, aminek az elbírálása még húzódik, pedig az idő sürgeti.

 

Rengeteg orosz katona tagadta meg az ukrajnai szolgálatot

Bírósági dokumentumok szerint több mint 100 orosz nemzeti gárdistát bocsátottak el, mert nem voltak hajlandók harcolni Ukrajnában, ami az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy a biztonsági erők egy része nem ért egyet Moszkva ukrajnai inváziójával.

 

Összesen 115 nemzeti gárdistát szerelt le az orosz hadsereg nemzeti gárdája, a Roszgvardia néven is ismert haderőnemből, mert megtagadták, hogy részt vegyenek Oroszország ukrajnai hadjáratában. A kényszerű leszerelésük azután derült ki, hogy szerdán napvilágra került egy bírósági dokumentum, amely szerint elutasították kollektív keresetüket, amely korábbi elbocsátásukat támadta – írja a Guardian.

 

A bíróság honlapján közzétett határozat szerint a keresetet elutasították, miután a bíró megállapította, hogy a katonákat jogosan bocsátották el, mert "megtagadták a parancs teljesítését", hogy Ukrajnában harcoljanak, és ehelyett visszatértek a szolgálati helyükre. Az érintett gárdisták fellebbeztek a Kaukázusban található Kabardino-Balkár Köztársaság fővárosában, Nalcsikban, ahol az egység állomásozott.