Orosz zsoldosok támaszpontját bombázták, száz halott

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. augusztus 15-én este.
Garai Szakács László

2022. augusztus 15. 21:40

Orosz zsoldosok támaszpontját
bombázták, száz halott

Lettország négy helikoptert adományozott Ukrajnának

– Hat hónappal ezelőtt a Lettország által adományozott Stinger légvédelmi rakétarendszerek segítették az ukrán hadsereget az orosz invázió visszaszorításában. Most, amikor az ukrán katonák sok helyen ellentámadásba lendülnek, adományozott helikoptereink segítenek a katonai műveletek végrehajtásában és a mentésben. A nyugati támogatás nem állhat le addig, amíg Ukrajna fel nem szabadítja területeit az orosz megszálló csapatok alól – hangoztatta Artis Pabriks védelmi miniszter.

 

A két Mi-17-es és a két Mi-2-es típusú helikoptert részben szétszerelve szállították az ukrán légierőhöz. A leszállítás előtt a helikoptereket lefestették, az egyik Mi-17-est pedig fel is újították. Az ukrán légierő az összeszerelés befejezése után kezdi meg a helikopterek használatát.

 

Lettország azon országok közé tartozik, amelyek a bruttó hazai termék tekintetében a legjelentősebb támogatást nyújtották Ukrajnának. Lettország több mint 200 millió euró értékben szállított eddig Ukrajnának fegyvereket és személyi felszereléseket, pilóta nélküli légi járműveket, szárazeledelt, lőszert, páncéltörő fegyvereket és Stinger légvédelmi rakétákat.

 

Újra lőtték a zaporizzsjai atomerőmű környékét

Ismét robbanások hallatszottak a zaporizzsjai atomerőmű melletti Enerhodarban. Dmitro Orlov, a város polgármestere felszólította a lakókat, hogy maradjanak az otthonaikban. Szavai szerint a robbanások egy imaház környékén történtek, további részletek azonban egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. Később Orlov arról adott hírt a Telegramon, hogy az Enerhodart megszállva tartó orosz erők újabb állami intézmény fölött vették át az ellenőrzést: elfoglalták a zaporizzsja megyei betegségmegelőzési és járványügyi központ vaszilivkai részlegének laboratóriumát, ahol harminchárman dolgoznak. A polgármester szerint az oroszok nyomást gyakorolnak az általuk elfoglalt vállalatok és intézmények alkalmazottaira. A laboratórium dolgozói nem hajlandók együttműködni a megszállókkal, azért keddtől nem mennek munkába.

 

Szétlőttek az ukránok egy Wagner-támaszpontot

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban kijelentette, hogy a Wagner orosz zsoldoshadsereg több mint száz tagja veszthette életét Popaszna településen, amikor az ukrán erők csapást mértek egy orosz támaszpontra. További részletekbe nem bocsátkozott, hanem azt javasolta, hogy várják meg az ukrán vezérkar hivatalos közlését. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy orosz Telegram-csatornák vasárnap adtak hírt a popasznai Wagner-támaszpont elleni ukrán támadásról.

 

Tanácsadói testület alakul a Krím visszafoglalására

Volodimir Zelenszkij elnök rendeletet írt alá a 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol visszafoglalásával és reintegrációjával foglalkozó tanácsadói testület felállításáról. A testületet személyesen Zelenszkij elnök vezeti. Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője egy hónapot kapott arra, hogy javaslatot tegyen a testület összetételére.

 

Az ukrán államfő elnökletével hétfőn főhadiszállás-ülést is tartottak. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Twitteren közölte, hogy a megbeszélésen számos aktuális biztonsági kérdés szóba került, különös tekintettel a jelenlegi katonai-stratégiai helyzetre, az állam védelmének erősítésére az információs térben, valamint a honvédségi rendeletek végrehajtásának helyzetére.

 

Ismét orosz csapás érte Harkivot

A megyeszékhely egyik lakónegyedére mértek csapást, a támadásban öt civil megsebesült, köztük ketten súlyosan – közölte hétfőn Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója Telegramon.

 

A hatóságok későbbi tájékoztatása szerint az egyik áldozat a kórházban belehalt sebeibe.

 

Ihor Terehov, a város polgármestere arról tájékoztatott, hogy ugyanabban a kerületben egy kilencemeletes ház tetejébe is becsapódott egy lövedék, az előzetes információk szerint ott senki sem sebesült meg. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy hétfőre virradóan orosz rakéták csapódtak be egy harkivi vállalat épületébe, ezenkívül az oroszok Csuhujiv várost is lőtték a megyében.

 

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat jelentése szerint a Donyeck megyében lévő Bilicke településen az oroszok rálőttek egy korábbi támadásuk miatt keletkezett tüzet oltókra. A tűzoltók közül ketten megsebesültek, egyiküket intenzív osztályon ápolják.

 

Az ukrán légierő parancsoksága a Facebookon arról számolt be, hogy a légvédelem két nap alatt három K-52-es típusú orosz helikoptert lőtt le Donyeck megye fölött. A kijevi vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 43 ezer 750 orosz katona vesztette életét Ukrajnában.

 

Az ukrán erők megsemmisítettek 233 orosz repülőgépet, 195 helikoptert, 15 hadihajót, 1876 harckocsit, 4141 páncélozott harcjárművet, 985 tüzérségi és 136 légvédelmi rendszert, valamint 261 rakéta-sorozatvetőt.