Oroszország visszalépett a gabonaegyezménybe, legalább 250 méteres szakasz hiányzik az Északi Áramlat gázvezetékből

A Kreml bejelentette, hogy újra csatlakozik az ENSZ által irányított gabonaexport folyosóhoz Ukrajnából.
Cservenák Zoltán

2022. november 03. 00:36

Oroszország visszalépett a gabonaegyezménybe, legalább 250 méteres szakasz hiányzik az Északi Áramlat gázvezetékből

Oroszország a hétvégén kivonult az ENSZ gabonaegyezményéből, ami biztosítja az ukrajnai gabona kijutását a megtámadott országból. Az oroszok azért léptek ki a megállapodásból, mert szerintük az ukránok drónokkal támadták hadihajóikat Szevasztopol kikötőjében. Moszkva visszatérése az egyezményhez két nappal azután történt, hogy egy nagy hajókonvoj rekordmennyiségű gabonát mozgatott meg, dacolva Oroszország figyelmeztetésével, miszerint nem lenne biztonságos a részvétele nélkül folytatni a szállítást.

 

Az orosz védelmi minisztérium az egyezménybe történő visszalépés után közölte, írásos garanciákat kapott Kijevtől, hogy nem használja a fekete-tengeri gabonafolyosót Oroszország elleni katonai műveletekre.

 

A török ​​elnök, Recep Tayyip Erdoğan ugyanakkor korábban azt mondta, hogy az Ukrajnából származó gabonaexport orosz jóváhagyással vagy anélkül folytatódni fog, és ha kell, Törökország besegít a gabonaszállító hajók megvédésébe. Volodimir Zelenszkij egy telefonbeszélgetésben megköszönte Erdoğannak a megállapodás helyreállításában játszott szerepét.

 

Oroszország megelőzné az atomháborút

Mindeközben Oroszország kijelentette, hogy teljes mértékben elkötelezett az atomháború megelőzése mellett, valamint azt is közölték, legfontosabbnak a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok közötti összecsapások elkerülését tartják. Moszkva bejelentette, hogy beidézi Deborah Bronnert, az Egyesült Királyság oroszországi nagykövetét, mert szerintük megalapozatlan a véd, miszerint „brit szakemberek” vettek részt a szevasztopoli támadásban.

 

250 méternyi hiányzik az Északi Áramlatból

Részleteket tettek közzé a szeptember végi robbanások által az Északi Áramlat gázvezetékben okozott károkról. Az Északi Áramlatot működtető vállalat közölte, hogy a balti-tengeri vezeték mintegy 250 métere „megsemmisült”. 

 

Tovább bombázhatják Kijevet az oroszok

A kijevi régió kormányzója, Olekszij Kuleba kijelentette, hogy ismét stratégiai bombázást hajthatnak végre az oroszok az ukrán főváros ellen.

 

Rossz passzban az orosz légitársaságok

Az orosz légitársaságok utasainak száma szeptemberben 20 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, mivel a nyugati szankciók hatása továbbra is nehezedik az iparágra.