Ötödször is visszatér négy estére a Dóm térre a Mamma Mia!-láz

Ötödször tér vissza pénteken este a Dóm térre a Szegedi Szabadtéri Játékok történetének egyik legnagyobb sikere, a Mamma Mia! A musicalt két hétvégén, összesen négy alkalommal játsszák a Fogadalmi templom ikertornyai előtt felállított óriás színpadon – a korábbiakhoz képest szinte teljesen kicserélődött szereplőgárdával.
Rafai Gábor

2022. július 08. 13:10

Ötödször
is visszatér négy estére a Dóm térre a Mamma Mia!-láz

Immár ötödik éve szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán a 2014-ben a Madách Színház csapatával, Szirtes Tamás rendezésében színre vitt musical.

 

A musical 1999 áprilisi ősbemutatója óta a világon először Szegeden került színre non replica változatban, vagyis saját rendezői koncepcióval.

 

Szirtes Tamás rendező tíz évig dolgozott azon, hogy Magyarországon is bemutathassák ezt a varázslatos darabot.

 

Komoly elismerés, hogy az alkotócsapat megkapta a jogot az önálló színházi megvalósításra, így a világon először 2014-ben Szegeden állíthatták non replica változatban színpadra a musicalt. 

 

A Mamma mia! zenéjét kizárólag ABBA-dalok alkotják, és a darab is az egyik elhangzó sláger címe után kapta a nevét.

 

A minden szempontból rekordernek számító musical a Dóm téri deszkákon egyszerre képes elénk varázsolni a diszkógömbtől csillogó retróparty hangulatot, többek fiatalságának meghatározó élményét, illetve egy napfényes görög sziget háborítatlan romantikáját.
 

Szirtes Tamás szerint a musical sikerének titka az ABBA-slágerek mellett a megható szerelmi történet. A musical arról is szól, hogy egy elrontott életszakasz után újra lehet kezdeni, nem zárul le az élet.

 

– Kevés ilyen melegszívű és reményt adó darab van, mint a Mamma Mia!, és ezért pillanatok alatt rabul ejti a nézőket – mondta Szirtes Tamás az előadást megelőző közönségtalálkozón.

 

A darab a londoni West Enden és a New York-i Broadway-n is hatalmas sikerrel fut huszonhárom éve, 2008-ban pedig film készült belőle Meryl Streep főszereplésével.

 

Világszerte több mint 180 városban, hatvan millió néző előtt játszották már az ABBA 27 slágerét felvonultató előadást. Elhangzik benne többek közt a Dancing Queen, a Knowing Me Knowing You, a Super Trouper és természetesen a Mamma Mia! is.

 

A produkció hazai kőszínházi premierjét 2014 szeptemberében tartották a Madách Színházban, ahol azóta már több mint négyszáz estén láthatta a közönség.

 

A Mamma Mia! a Szegedi Szabadtéri Játékok legnagyobb musicalsikere. A Dóm téren az első nyáron hét teltházas előadáson aratott sikert a produkció. 

 

Az eddigi négy évadban összesen tizenhét estén játszották a Dóm téren, és mintegy 70 ezren látták a szórakoztató produkciót, amelynek fináléjában együtt táncolnak a színészek és a nézők a színpad előtt és a nézőtéren is.

 

Idén nyáron korábban még nem látott szereposztással készül megdönteni a musical szegedi rekordját a Szirtes Tamás rendezte előadás. 

 

Donna Sheridan szerepében most Gallusz Nikoletett láthatja a szegedi közönség, Sam Carmichaelt öt évvel ezelőtt Sasvári Sándor játszotta, most ez a feladat Stohl Andrásra vár. Sophie Sheridant Zsitva Réka, Bill Austint Hajdú Steve személyesíti meg. Sky szerepében pedig idén a szegedi Szaszák Zsoltot láthatja a közönség.

 

A péntek esti nyitóelőadás után még három estén – július 9-én, valamint 15-én és 16-án is – láthatja a közönség a világhírű musicalt a Dóm téren.

 

Nyitóképünk a Mamma mia! 400. előadásán készült. (Fotó: Madách Színház/Jardek Szabina)