Pecsenyével és forralt borral köszöntötték idén a tavaszt Tápén

Idén nem a telet búcsúztatták, hanem a tavaszt köszöntötték a Pecsenyesütő és forralt bor nappal Tápén. Korábban egyszerre égették el a kiszebábot és sütötték a pecsenyét, de idén az energiaválság miatt sokáig zárva volt a művelődési ház, ezért februárban csak a tele tudták búcsúztatni, a Pecsenyesütő és forralt bor nap átcsúszott márciusra és most az egyszer tavasz köszöntő program lett belőle.
Rafai Gábor

2023. március 18. 14:05

Pecsenyével és forralt borral köszöntötték idén a
tavaszt Tápén

Minden egyéb az idén is úgy zajlott, mint az elmúlt négy alkalommal: a nevezett csapatok a verseny előtti napon felvették a szervezők biztosította két liter bort és két kiló húst, amit sokan már a szombati versenynap előtt alaposan bepácoltak valamilyen titkos házi recept szerint. 

 

Idén az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt. Nem volt igazán hideg, és lélekmelegítőre sem lett volna nagy szükség, de a hagyomány az hagyomány, így most is pálinkakóstolással indult a nap.

 

Reggel kilenc óra után előkerültek a sütőtárcsák, a házilag fabrikált grillezők, pecsenyesütők és indulhatott a verseny.

 

– Idén közel egy tucat csapat jelentkezett, közülük került majd ki a nap végére az első három helyezett, akik arany-, ezüst- vagy bronztányért kaphatnak, a legjobb forralt bor készítők pedig kupákat nyerhetnek – mondta Terjékné Kaposi Andrea, a Heller Ödön Művelődési Ház igazgatója.

 

 

– A mostani, évnyitónak is nevezhető Pecsenyesütő és forralt bor nap jól illeszkedik a tápéi–petőfitelepi–baktói éves programok sorába – mondta el Szécsényi Rózsa, a városrész önkormányzati képviselője. Ezt követi majd a májusi Gyereknap, a júliusi Falunap és Tarhonyafesztivál, az októberi Tápéi búcsú, és a karácsonyi ünnepségsorozat.

 

A program létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy túlélte a Covid-járvány több hullámát, az energiaválságot és mindössze csak egyetlen évben maradt el.

 

Azt ígérik, jövőre visszakerül a megszokott helyére, azaz február végén egyszerre sütik majd a pecsenyét és égetik el kiszebábot Tápén.