Péterffy Attila: Szeged és Pécs az utolsó végvárak, történelmi szerepünk, hogy a végsőkig kitartsunk

Azt mondja, 2019-es megválasztása óta elkezdett átalakulni a város, a mostani Pécs már nem az a Pécs, ami a Fidesz vezetése alatt volt. De sokat kell még tanulnia és sokmindent kell még megvalósítania a városában. Péterffy Attila abban is bízik, az új Orbán-kormány egy kicsit másképp áll majd hozzá az önkormányzatokhoz. A polgármester azután adott interjút, hogy hosszasan tárgyalt Botka Lászlóval.
Péterffy Attila: Szeged és Pécs az
utolsó végvárak, történelmi szerepünk, hogy a végsőkig
kitartsunk

– Mi mindenről egyeztettek?

 

– Szeged és Pécs korábban is nagyon sok dologban együttműködött, ezeket néztük át, valami azt, hogy a jövőben hogyan tudunk továbbra is együttdolgozni. Arra is kíváncsi voltam, milyennek látja Botka László polgármester április 3. után egy ellenzéki város jövőbeni lehetőségeit, szerinte mire számíthatunk.

 

– A két város abban is hasonló, hogy az országgyűlési választásokon egy-egy városi körzetet meg tudott nyerni az ellenzéki jelöltje, nálunk Szabó Sándor, maguknál Mellár Tamás. Csak ők ketten azok az új parlamentben, akiknek sikerült vidéken nyerni ellenzéki jelöltjeként. Mi ezeknek a győzelmeknek a receptje?

 

– Szegeden van egy húsz éves sikeres városvezetési példa, azaz a szegediek évtizedek óta tudja, van értelme hinni és bízni egy olyan összefogásban, amilyet Botka László vezet. És ez az összefogás harmadszor is megmutatta, hogy lehet nyerni a Fidesz ellen az országos politikában is, Szabó Sándor harmadik ciklusát kezdhette meg az Országgyűlésben. Pécsen még nincs ilyen tapasztalatunk, de hasonlóra törekszünk. A recepthez kell egy hitelesítő városvezetői tapasztalat is. A jó jelölt is elengedhetetlen, Szabó Sándor és Mellár Tamás erre garancia. Ők nem egyszerűen csak megnyerték most az előválasztást, meg aztán a választást, hanem olyan tapasztalt, jó jelöltek, akik hitelesek, meg tudják szólítani a választóikat és képesek fellépni a helyi problémák képviseletében. Azt gondolom, az is nagyon fontos volt, hogy Botka László és én is odaálltunk a jelöltek mellé, és aktívan közreműködve a kampányban segítettünk nekik.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

– Félidőben van a polgármesteri ciklus. Mire számít az új Orbán-kormánytól?

 

– Én egy picit optimistább vagyok, kezdő politikusként akár még naivnak is mondhatnám magam, de valóban bízom abban, hogy egy picit jobb, másabb lesz a kapcsolat. Eddig nagyon hideg, rideg volt a viszonyunk, ebben enyhülést várok. Azt gondolom, a kormány a különböző elindult és most induló vizsgálatok miatt szorult helyzetben van, és ezért talán demokratikusabb lesz az önkormányzatok felé. Hangsúlyozom, csodát nem várok. Szeged, Pécs és még néhány más ellenzéki város szerepe még inkább felértékelődött: mi vagyunk az utolsó végvárak, történelmi szerepünk, hogy a végsőkig kitartsunk. Nagyon sokan vannak, akik elveszítették a hitüket a társadalomban. Nekik is azt üzenem újra, amit korábban a pécsieknek sokszor mondtam: nekünk feladatunk van. Sikeresen kell a városainkat irányítani, meg kell szolgálnunk a kapott bizalmat és igazolnunk kell, városok szintjén az ellenzéki együttműködés igenis tud sikeres lenni. Szeged ennek a legjobb példája és biztos vagyok abban, az itt élők ezt érzik, pontosan tudják.

 

– Mi mindenre volt lehetősége két és fél év alatt Pécsen?

 

– Egy ötvenhat oldalas választási programot készítettünk a csapatommal, ennek mentén haladunk. Pécset 8 milliárd 500 millió forintos hitellel kellett átvennünk. Morálisan teljesen le volt amortizálódva a város. Folyamatosan folytak el a közpénzek, az önkormányzat nem állt szóba a városlakókkal. Mindenben előre tudtunk lépni. Folyamatosan zajlik az elszámoltatás, büntetőfeljelentéseket tettünk, ezekben zajlanak a nyomozások. Egyre több vállalkozás jön hozzánk, egyre jobban állunk a turizmusban is. De előreléptünk abban is, hogy talpra állítottuk a kulturális életet. Az intézményeink együtt dolgoznak, együtt gondolkodnak, sokkal nagyobb lett a kulturális kínálatunk. Pezseg a város. Ezt nem én mondom, a pécsiek gondolják, érzik így. És ami nagyon fontos: megkérdezzük a pécsieket a beruházásokról, nem egyszer előfordult, hogy megállítottam beruházást, vagy ha kellett, irányt váltottunk.

Vélemények

mutasd mind