Pogátsa Zoltán a Témában: Az infláció csillapodni fog, de ez nem a magyar kormányon múlik

Egekben az élelmiszerek és az energia ára, az emberek jelentős részének le kell mondania olyan dolgokról, amikre korábban még futotta. Balogh Judit vendége volt a kedd esti Témában Pogátsa Zoltán közgazdász, akivel többek között arra keresték a választ, hogy mivel magyarázható az élelmiszerek brutális drágulása, illetve, hogy a hazai termékek miért olcsóbbak külföldön, mint a hazai boltok polcain.
Miszlai Dorina

2023. február 01. 18:32

Pogátsa Zoltán a Témában: Az
infláció csillapodni fog, de ez nem a magyar kormányon múlik

Pogátsa szerint a magyar társadalom hetven százalékának nincs megtakarítása, ami miatt Nyugat-Európához viszonyítva nem érik el a középosztálybeli szintet, míg a maradék harminc százalékot a gazdagok alkotják, akik között nincs akkora eltérés.

 

2021 decembere óta a hazai infláció 24,5 százalék, ami leginkább az ételek és az energia árát emelte meg. Pogátsa szerint az élelmiszer hatalmas mértékű drágulása

  • egyrészt magyarázható az euró–forint árfolyam változásával,
  • másrészt a kormány által kivetett extraadókkal,
  • harmadrészt pedig azzal, hogy az agrár cégek az elmúlt évek ártartóssága után úgy vélték, hogy itt az ideje az emelésnek, hiszen mindenki drágít, így kevésbé lesz észrevehető, ha ők is emelnek.

 

A beszélgetésben többek között arra is kitértek, hogy miért van az, hogy hazai terméket olcsóbban lehet megvenni külföldön, mint itthon. Ennek oka a rekordmagas általános forgalmi adó mértékében keresendő. 2011-ben a kormány egykulcsos személyi jövedelemadózási rendszert vezetett be, ami miatt 500 milliárd forinttal kevesebb pénz folyik be az államkasszába. Ezt a kiesést valahonnan pótolni kellett, ezért 27 százalékra megemelték az áfa mértékét. Azaz azért lehet olcsóbban hozzájutni a magyar termékekhez külföldön, mert az áfa mértéke mindenhol máshol alacsonyabb, mint Magyarországon, illetve itthon nem valósul meg a kiskereskedelmi verseny sem. Pogátsa úgy véli, hogy mindenkinek annyit kellene keresnie, amennyit ér a piacon, ugyanakkor a jövedelem nem tükrözi a piaci hasznosságunkat; emellett az igazságtalan egykulcsos adózási rendszer helyett a többkulcsos adózást vezetné be.

 

Pogátsa reagált Orbán Viktor múlt hét pénteki rádiós interjújában elhangzottakra is, miszerint a kormány már beadta az infláció elleni vakcinát – a kérdés azonban csak az, hogy mi volt ebben az oltóanyagban. A közgazdász azt várja, hogy az infláció csökkenni fog, noha nem a magyar kormány, hanem nemzetközi döntések miatt következik ez be, hiszen az infláció nemzetközi szinten már csökken, a szállítási költségek is visszatérnek a normál kerékvágásba, és az energia piaci ára is hatalmasat esett. Ezek a külső hatások lesznek, amik előbb-utóbb elérik a magyar gazdaságot is, és emiatt áll majd meg az infláció.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!