Polak, Ukraiń, dwa bratanki

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. május 22-én este.
Garai Szakács László

2022. május 22. 21:39

Polak, Ukraiń, dwa bratanki

Lengyel elnök: júniusban az EU-nak „ki kell nyitnia az ajtaját” Ukrajna előtt

Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Kijevben kijelentette, hogy az Európai Uniónak meg kell nyitnia kapuit Ukrajna előtt, és tagjelölti státust kell neki adnia a júniusi EU-csúcson. Erről a lengyel államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt.

 

– Ukrajnának most szüksége van a mi jelzésünkre, amely megnyitja az európai kapukat az ukrán állam és társadalom előtt, amely az európai közösségek része akar lenni – hangoztatta Duda a Jevropejszka Pravda hírportál szerint. Kiemelte, hogy nagy jelentőséggel bírna, ha Ukrajna uniós tagjelölti státusáról a júniusi csúcson hoznának döntést. – Arra kérek mindenkit, akinél eddig kétségek merültek fel, hogy gondolkodjon el. Az Európai Unióba törekvő országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk, hogy az EU kapui nyitva vannak.

 

Duda azt is szorgalmazta, hogy fokozzák az Oroszországgal szembeni szankciós nyomásgyakorlást.

 

– Hogyan tud a világ békés úton segíteni a háború befejezésében? Csakis szankciókkal, határozott nyomással, csakis Oroszország elszigetelésével. A hatodik szankciócsomag kérdése az Európai Unión belül egy nagyon fontos kérdés. Ezúton fordulok azokhoz, akiknek még kétségeik vannak: felejtsék el a szokásos üzletkötéseket – mondta Duda.

 

A sajtótájékoztatón megkérdezték Zelenszkijtől, mi a véleménye arról a lakossági elektronikus petícióról, amelyben azt kezdeményezték, hogy a sorköteles korú férfiaknak engedélyezzék az ország elhagyását a hadiállapot ideje alatt is. A petíció több mint 25 ezer támogató aláírást kapott, így a törvény szerint az elnöknek válaszolnia kell rá.

 

– Nem tudom, kinek kellett volna ezt a petíciót címezni. Talán nekem, vagy talán a fiukat elvesztő szülőkhöz kellene szólni, azokhoz, akik életük árán védték ezt vagy azt a területet, ezt vagy azt a várost és többnyire nem azt a települést, ahol születtek. Ma naponta ötven–száz ember halhat meg főként a keleti országrészben, miközben megvédik államunkat és függetlenségünket, amiről annyit beszél a világon mindenki – fejtegette Zelenszkij.

 

Közben az ukrán vezérkar vasárnap délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a Donyec-medencében az orosz erők a nap folyamán főként Donyeck és Bahmut városok térségében folytatták támadóműveleteiket, elsősorban azzal a céllal, hogy az ukrán csapatokat visszaszorítsák egészen a donyecki és luhanszki régiók közigazgatási határain túlra, ugyanakkor a Donyec-medencei Avgyijivka, Kurahove, továbbá délen, a Mikolaij megyében lévő Novopavliszk, valamint Zaporizzsja irányában a harci cselekmények intenzitásának csökkenése volt megfigyelhető.

 

Ukrajna különleges jogokat készül adni a lengyel állampolgároknak

Szerhij Nyikiforov elnöki szóvivő az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta, hogy a tervezet jelenleg kidolgozás alatt áll a külügyminisztériumban, és hasonló lesz a Lengyelországban az ukránok támogatásáról hozott törvényhez.

 

– Figyelemmel arra a törvényre, amelyet Lengyelországban fogadtak el az Ukrajnából ideiglenesen áttelepült személyekről, és amely valójában egyenlővé tette Ukrajna állampolgárait Lengyelország állampolgáraival, kivéve a szavazati jogot. Ennek megfelelően Ukrajnában az államfő kezdeményezésére, mondhatni hasonló törvényt fogadnak el – mondta a szóvivő.

 

Nyikiforov hozzátette, hogy a törvényjavaslat konkrét rendelkezéseiről még korai beszélni, mert még kidolgozás alatt áll, és azt sem tudta megmondani, hogy mikor kerül a parlament elé. AZ UNIAN emlékeztetett arra, hogy március 16-án Lengyelországban életbe lépett az a jogszabály, amely rendelkezik az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az országba érkező ukrajnai állampolgárok támogatásáról. A hírügynökség ismertetése szerint a törvény szabályozza az ukránok lengyelországi tartózkodásának jogszerűségét és a számukra nyújtott átfogó támogatást.

 

Az ukrán parlament az ülésen meghosszabbította a hadiállapotot az ország egész területén augusztus 23-áig. Az indítványt 320 képviselő fogadta el a 450 fős törvényhozásban. A képviselők – 315 támogatószavazattal – ugyancsak jóváhagyták az általános mozgósítás augusztus 23-áig történő meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet.

 

216 település elfoglalásáról számoltak be az oroszbarát szakadárok

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán nagypontosságú levegő–föld rakéták

  • három ukrán harcálláspontot,
  • tizenhárom élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint
  • négy lőszerraktárt,

a harcászati légierő pedig szintén

  • három harcálláspontot,
  • huszonhat olyan élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, és
  • egy lőszerraktárt

számolt fel. A tábornok szerint a harci gépek csapásai következtében több mint 210 „nacionalista” vesztette életét és 38 haditechnikai eszköz vált harcképtelenné. Mint mondta, a rakéta- és tüzérségi erők

  • 583 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást,
  • 41 harcálláspontot, valamint
  • 76 lőállásban lévő tüzérségi és aknavető-alegységet lőttek,

egyebek között három Grad rakétasorozatverő-üteget, és egy Bukovel elektronikaiharc-állomást is. Az orosz légvédelmi erők 11 drónt és két ukrán Szmercs-rakétát lőtt le.

 

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 174 repülőgépet, 125 helikoptert, 977 drónt, 317 légvédelmi rakétarendszert, 3198 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 408 rakéta-sorozatvetőt, 1622 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3077 katonai járművet semmisítettek meg.

 

Pokolgépes merénylet Enerhodar új városvezetője ellen

A TASZSZ hírügynökség szerint vasárnap egy robbanásban megsebesült az orosz hadsereg által elfoglalt Zaporizzsja megyei Enerhodar új városvezetője, Andrej Sevcsik és két testőre megsérült. A távirányítású pokolgépet egy lakóház elektromos biztosítékszekrényében helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor a tisztségviselő belépett az épületbe.

Dmitro Orlov, a város megválasztott polgármestere Telegram-bejegyzésben tudatta, hogy a sebesülteket különböző súlyosságú sérülésekkel kórházban ápolják. A Mash orosz online hírszolgáltató úgy értesült, hogy a robbanószerkezetet Sevcsik anyjának házában rejtették el, és a detonáció akkor történt, amikor az elöljáró látogatóba érkezett hozzá.

 

Enerhodarban működik a zaporizzsjai nukleáris atomerőmű, Európa legnagyobb ilyen rendeltetésű létesítménye. A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál, a Meduza szerint a városban az orosz hadsereg több, Ukrajnát támogató megmozdulást oszlatott fel.

 

Az ugyancsak orosz ellenőrzés alá került ukrajnai Herszon megye katonai és polgári közigazgatása vasárnap arról számolt be, hogy őrizetbe vételi kísérlet során likvidálták az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ügynökét. A tájékoztatás értelmében az illető adatokat gyűjtött az orosz fegyveres erők állásai elleni későbbi rakétatámadáshoz. A helyi hatóságok szerint a térségben egy szabotőrcsoport tevékenykedik, és a többi részvevő felkutatása folytatódik.

 

A donyecki területvédelmi törzs közölte, hogy az elmúlt nap folyamán újabb 313 embert, köztük 55 gyereket evakuáltak Mariupolból a bezimennojei segélyközpontba. Március 5. óta a létesítménybe 35 ezer 247 embert szállítottak át az Azovi-tenger partján fekvő, a harcok során súlyos károkat elszenvedett városból. Az elmúlt nap folyamán a donyecki és a luhanszki „népköztársaság” területéről több, polgári objektumok ellen nehézfegyverekkel végrehajtott ukrán támadásról érkezett jelentés.