Politico: Orbán Európa második legbomlasztóbb embere

A lap szerint az EU nem tud mit kezdeni a magyar miniszterelnökkel.
Kékes Viktória

2022. december 08. 08:40

Politico: Orbán Európa második legbomlasztóbb embere

A Politico minden évben kiválaszt 28 olyan embert, akik nagy hatással voltak az Európai Unióra. Őket három kategóriába sorolják: cselekvők, álmodozók és bomlasztók. Talán nem nagy meglepetés, de Orbán Viktor ez utóbbi kategóriában kapott ezüstérmet. (Az első helyet egyébként jó barátja, Giorgia Meloni hozta el.)

 

A lap szerint

 

„Orbán Viktor megtörte Brüsszelt”.

 

Akkor, amikor az uniós vezetők „európai értékeket hirdettek, a magyar miniszterelnök „elfojtotta a sajtót, aláásta az igazságszolgáltatást, elcsalta a demokráciát, és LMBTQ+-ellenes törvényeket hozott”.

 

„12 év kormányzás után az Európai Unió még mindig nem tudja mit kezdjen Magyarországgal, amely annak ellenére okoz rendszeresen kellemetlenségeket, hogy az EU lakosságának mindössze 2, az uniós GDP-nek pedig kevesebb mint 1 százalékát adja. Büntetés, fenyegetés, bírósági ügyek, megrovás – úgy tűnik semmi nem használ, és Orbán csak még jobban felbátorodik”.

 

A lap arra emlékeztet: Európában háború dúl és Orbán még mindig nem választott egyértelműen oldalt. Enyhíteni igyekszik a Moszkvával szembeni uniós szankciókat, és miközben az EU meg akarja duplázni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, fennáll annak a veszélye, hogy Magyarország tulajdonképpen megvétózza azt. (Meg is tette, bár tagadni próbálják. – a szerk.)

 

Az év embere – a Time Magazinhoz hasonlóan – Volodimir Zelenszkij lett.