Postabezárásnak indult, zsarolós pénzlehúzás lett belőle – Nemes István olvasói levele

A szegedi posták több mint felét bezáratta a kormány. Először azt hittük, ez is egy megszorítás, de mostanra kiderült, hogy csak újabb bőrt akarnak lehúzni rólunk.
Szeged.hu

2023. január 02. 16:52

Postabezárásnak indult, zsarolós
pénzlehúzás lett belőle – Nemes István olvasói levele

Hallottak már a zsarolóvírusokról? Viszonylag egyszerű trükkről van szó, aminek a segítségével komoly összegeket nyúlnak le bűnözők a gyanútlan állampolgároktól. Érkezik egy érdekesnek ígérkező e-mail, amit a felhasználó óvatlanul megnyit, és letölti a csatolmányát. A vírus pedig aktiválódik, titkosítja a számítógépen tárolt adatokat, amikhez csak akkor férhet hozzá újra a tulajdonos, ha kifizet egy jelentősebb összeget a zsarolónak.

 

Valószínűleg innen vette az ötletet a Fidesz, amikor a szegedi posták bezárásáról döntött. Elvettek a várostól tizenkét postahivatalt, most pedig nagy kegyesen felajánlották, hogy jó pénzért visszavásárolhatjuk tőlük. A posták újranyitásának ára ugyanis az, hogy az önkormányzatok fizessék meg annak költségeit.

 

Ilyen elképesztő módszerekkel nem politikusok dolgoznak, hanem közönséges útonállók.

 

Hogy ez milyen rossz üzlet a városoknak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy országosan a bezárt hivatalok alig több mint tizedének fenntartásáról sikerült csak megegyezni: harminckét településen negyvenöt posta szüneteltetését oldja fel a Magyar Posta – a Szegeden bezárt hivatalokból egyet sem.

 

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta Zrt. egy állami vállalat, így már most is kétszeresen fizetjük meg a postai szolgáltatások árát.

  • Egyszer, amikor igénybe vesszük őket, és például a levél, vagy a csomagfeladás díját kifizetjük.
  • Másodszor, amikor adózunk, mert a veszteségesen működő vállalatot az állam minden évben jelentős összeggel kénytelen támogatni – 2022-ben 5,4 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből.

 

Vagyis a Fidesz még sokkal rosszabb, mint egy zsarolóvírus, hiszen nemcsak egyszer, hanem immár háromszorosan fizettetné meg a szegediekkel a postai szolgáltatások árát.

 

Eleve nonszensz, hogy egy állami cég költségeit a kormány által kifosztott önkormányzatok, végtére is az emberek vállalják át. Mert annak a pénznek, amit a Fidesz így próbál kizsarolni, meg van már a helye Szegeden:

  • működtetni kell a szociális programokat,
  • fenn kell tartani a közösségi közlekedést,
  • fejleszteni kell tovább a várost.

 

Ezen az úton elindulni rendkívül veszélyes, hiszen mi a garancia arra, hogy a kormány nem kezd el további állami szolgáltatásokat lekapcsolni, ha megint pénzre lesz szüksége? Fizessenek a városok, ha azt akarják, hogy megálljon náluk a vonat, vagy hogy nyitva legyen hétvégén a mentőállomás? Lehet, hogy ezek durva példáknak tűnnek, de a posták bezárása is hihetetlennek tűnt fél évvel ezelőtt.

 

Az pedig különösen visszataszító, amikor ebben a mocskos játékban olyanok is részt vesznek, akiknek egyébként az lenne a feladata, hogy Szegedért dolgozzanak. Alig több mint fél év telt el azóta, hogy Mihálffy Béla, Szeged fideszes képviselője bekerült a nagypolitikába, de láthatóan máris elfelejtette, honnan indult. Szemrebbenés nélkül vesz részt abban, hogy a kormány megzsarolja a városát. Emlékeztetni kellene rá, hogy a választókerületének kétharmadát adja Szeged városa. Ha úgy döntött, végleg hátat fordít nekünk, akkor mondjon le a 2,2 millió forintos fizetésének is a kétharmadáról is, hiszen a képviselői munkának is nagyjából ekkora részét nem végzi el. Abból a másfél millió forintból, amit így megspórolnánk, talán még ki is tudnánk nyitni valamelyik bezárt postát heti egyszer. Máris többet tett volna a városért, mint eddigi pályafutása alatt összesen.

 

Nemes István