Praktikus konyhák berendezése az aktuális trendeknek megfelelően

Egy új konyha berendezése az egyik legnagyobb kihívás a belsőépítészetben. A formatervezést és a praktikumot össze kell egyeztetni. De több tucatnyi változó van, és könnyű hibázni. Mire kell figyelni? – SZPONZORÁLT TARTALOM
Szeged.hu

2022. augusztus 17. 14:23

Praktikus konyhák berendezése az
aktuális trendeknek megfelelően

Konyha a nappali részeként, vagy inkább önállóan?

Bár a jelenlegi trend egyértelműen a nappali szerves részét képező konyha felé mutat, nem mindenki elégedett ezzel a választással. Ne feledje, hogy egy zárt konyhát könnyű kiszellőztetni. Ha sokat szeret sütni, akkor valószínűleg egy zárt konyha az észszerűbb választás. A nagy nyitott terekben a füst és a szagok az egész lakást áthatják, a szellőzés pedig nehézkes és nem hatékony – ez különösen a fűtési szezonban jelent problémát.

 

Érdekes alternatíva az a megoldás, amelyben a két helyiséget dupla tolóajtókkal lehet összekötni vagy szükség esetén elválasztani. A helyzettől függően a belső tér mindkét része egy nagy közös helyiséggé válhat, vagy éppen ellenkezőleg, a konyha gyakorlatilag zárt és könnyen szellőztethető a főzés során.

 

A megfelelő munkalapmagasság

A konyha tervezésekor alaposan gondolja át a munkalap magasságát. Azok a családok, ahol a háztartás tagjai között nagy a magasságbeli különbség, ebben a tekintetben ez könnyen problémát jelenthet. Ha azonban olyan családról van szó, amelynek minden tagja 180 centiméternél magasabb, akkor semmiképpen sem szabad 85 centiméteres munkalapmagasságot választani. A helyes választás a 90 vagy akár 95 centiméter lenne.

 

Meg fogja köszönni ezt a döntést, amikor például nagy mennyiségű hagymát és húst aprít fel egy igazi házi pörkölthöz. Egy alacsony munkalapon azonnal fájni fog a nyaka – egy magasabb munkalapon viszont sokkal kellemesebb lesz dolgozni.

 

Mi a helyzet a konyhabútor elrendezésével?

A tervezés másik nagyon fontos területe az elrendezés. Vagyis annak megtervezése, hogy mely elemek hol helyezkednek el. Tiszteletben kell tartania a természetes főzési folyamatot. A konyha egyik végén lesz tehát a hűtőszekrény és a kamra az alapvető élelmiszerekkel. Ezeket a munkalap egy részén fogja elkészíteni, amelynek közelében egy mosogatónak kell lennie a hozzávalók mosogatásához.

 

A hozzávalókat itt is fel kell tudnia aprítani vagy más módon feldolgozni. A tűzhely nagyjából a pult közepén helyezkedik el, míg a beépített sütő (ha nem része a tűzhelynek) és a mikrohullámú sütő általában a hűtőszekrény másik végén található. A kettő között van a munkalap utolsó része, amelyen a kész ételt tálalják.

 

Ez természetesen csak egy példa a sok megoldás közül. Mindig a szoba elrendezésének és saját preferenciáinak megfelelően kell eljárnia. Ha már főzött valamit, valószínűleg van némi elképzelése arról, hogy milyen koncepció illik önhöz, vagy éppen ellenkezőleg, mi zavarja a jelenlegi konyhájában.

 

A tervezés során ne feledje a könnyű karbantartást

Javasoljuk, hogy sima, matt felületeket válasszon. Próbáljon meg egyszerű fogantyúformákat választani, és küszöbölje ki a szögleteket. Így sokkal könnyebb lesz a karbantartás, és konyhája akkor is jól fog kinézni, amikor nincs kedve a legnagyobb gondossággal takarítani.

 

(X)