Putyin az Armija-2022-n modern fegyvereket ajánlott fel elvbarátainak

Garai Szakács László

2022. augusztus 15. 18:15

Putyin az Armija-2022-n modern
fegyvereket ajánlott fel elvbarátainak

Moszkva nagyra értékeli történelmileg tartósnak, barátinak és bizalminak bizonyult kapcsolatait a latin-amerikai, ázsiai és afrikai országokkal, és kész korszerű fegyvereket felkínálni szövetségeseinek és partnereinek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Armija-2022 haditechnikai fórum megnyitóján a Moszkvához közeli Kubinkában.

 

Leszögezte, hogy gyakorlatilag az összes ilyen fegyver nem egyszer valós harci körülmények között bizonyította be megbízhatóságát, minőségét és hatékonyságát. Azt hangoztatta, hogy a haditechnikai együttműködés, valamint az erőfeszítéseik és képességeik egyesítése révén Oroszország és partnerei biztosíthatják saját biztonságukat és stabilitásukat, és a világét is egyben.

 

Putyin azt is hangoztatta, hogy Moszkva nagyra értékeli a különböző kontinenseken lévő szövetségeseit és elvbarátait, akik „nem hajolnak meg az úgynevezett hegemón előtt”. Az orosz elnök szerint ezek az államok a fejlődés szabad, szuverén útját választották, és kollektívan kívánják megoldani a regionális és globális biztonság kérdéseit „a nemzetközi jog, a kölcsönös felelősség és egymás értékeinek figyelme vétele alapján”.

 

Az ukrajnai háborúval párhuzamosan megtartott, a hét végéig tartó haditechnikai fórumra 72 ország küldött hivatalos delegációt. Az Armija-2022-n mintegy másfélezer gyártó és szervezet képviselteti magát.

 

(MTI)