231 gyerek halt meg a háborúban, Putyin egymás után rúgja ki a katonai felsővezetés tagjait, megint 10 ezerre ugrott a Magyarországra érkező menekültek száma

Az orosz-ukrán háború legfontosabb hírei csütörtök koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 19. 14:54

231 gyerek halt meg a háborúban, Putyin egymás után rúgja ki a katonai felsővezetés tagjait, megint 10 ezerre ugrott a Magyarországra érkező menekültek száma

231 gyerek halt meg a háborúban

Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi ombudsman szerint 231 gyermek halt meg a február 24 óta tartó orosz invázió következtében, és 427 gyermek sérült meg. 

 

Az ombudsman hozzátette: a számokat az előzetes nyomozásokból gyűjtötték össze, és „egyéb forrásokból, amelyek megerősítésre szorulnak”.

Katonai vezetőket rúgott ki Putyin a háborús kudarcok miatt

A brit hírszerzés szokásos napi tájékoztatójában arról számolt be, hogy egy sor orosz katonai felsővezetőt rúgott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai orosz invázió kudarcai miatt.

 

Közéjük tartozik Igor Oszipov admirális, aki a Fekete-tengeri flottát irányította, és a Moszkva hadihajó elsüllyesztése után függesztették fel. Szintén kirúghatták Szergej Kiszel altábornagyot, akit korábban a Harkiv elfoglalására tett kísérlet kudarcáért függesztettek fel a szolgálat alól.

 

A brit hírszerzés kiemeli: a katonai vezetőket jelentősen lefoglalja, hogy elkerüljék a felelősségre vonást, ez pedig további terheket ró az erősen központosított orosz vezetési struktúrára.

Harmincmilliárd dollárt költene a Világbank az élelmezési válság megfékezésére

A Világbank szerdán bejelentette, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az orosz-ukrán háború következtében a világot fenyegető élelmezésbiztonsági válság megfékezése céljából – számolt be a Reuters hírügynökség. A teljes összeg 12 milliárd dollárnyi új és 18 milliárd dollárnyi már jóváhagyott forrást tartalmaz.

 

Az élelmiszer-ellátással kapcsolatos válsághelyzet lehetséges legfőbb oka, hogy a háború megszakította a két ország gabonaexportjának nagy részét, amelynek meghatározó jelentősége van a világ gabonaellátásában.

Didier Reynders: a háborús bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni

„Az Európai Unió határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását, és ragaszkodik ahhoz, hogy a konfliktus során elkövetett háborús bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni”. - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben csütörtökön.
 

Didier Reynders hangsúlyozta: Oroszország indokolatlan háborúja nemzetközi jogot sért, és szembe megy az ENSZ nemzetközi szerződéseiben foglaltakkal. Az uniós biztos kijelentette, hogy az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket ki kell vizsgálni, és lehetővé kell tenni, hogy az Eurojust megőrizhesse, elemezhesse és tárolhassa az alapvető nemzetközi bűncselekményekkel, például a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítékokat.
 

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, az MTI-hez is eljuttatott írásbeli felszólalásában kijelentette: háborús bűncselekmények és a népirtás nem maradhat büntetlenül. Minden rendelkezésre álló eszközt igénybe kell venni, hogy fény derüljön a háborús bűntettekre, azokat teljes körűen kivizsgálják, és az elkövetőket felelősségre vonják.

 

„Támogatunk minden szankciós csomagot. Amit nem tudunk elfogadni, az az olaj- és gázembargó, hiszen az tönkretenné a magyar gazdaságot. Nagyobb kárt okozna nekünk, mint a büntetendő félnek. Nekünk a magyar emberek érdekeit kell mindenekelőtt szem előtt tartanunk”. - tette hozzá.


Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában hangoztatott véleménye szerint az Oroszországot elítélő EP-állásfoglalásnak már korábban ki kellett volna mondania, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnös.

 

Cseh szerint az uniós szankciókat szigorítani kell, Ukrajna helyreállítását pedig Oroszország elkobzott vagyonából kell finanszírozni.

Újabb 771 ukrán fegyveres adta meg magát a mariupoli acélműnél az orosz katonai szóvivő szerint

Az elmúlt 24 órában az Azov 771 fegyverese adta meg magát a Mariupolban, az  Azovsztal acélműnél - jelentette be csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi miniszter szóvivője.
 

A tábornok szerint az üzemből május 16. óta összesen 1730 fegyveres adta meg magát, köztük 80 sebesült. Elmondta, hogy aki kórházi ápolásra szorul, ezt a donyecki „népköztársaság” novoazovszki és donyecki egészségügyi intézményeiben megkapja.

 

Gyenisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője, a Szolovjov Live online televíziós csatornán azt mondta, hogy a bekerített ukrán erők több mint fele elhagyta a létesítményt, és a többiek folyamatosan adják meg magukat.

Berlin egy új EU-s pénzügyi alap felállítását javasolja Ukrajna támogatására

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatását szolgáló új pénzügyi alap felállítását javasolja Németország az európai uniós társországoknak - jelentette be az MTI tudósítása szerint Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben. 

 

A kormányfő kiemelte, hogy nem lehet mesterségesen felgyorsítani Ukrajna EU-csatlakozását, ugyanakkor „gyors és gyakorlatias” segítséget kell biztosítani az „európai családba” tartozó országnak. Ezért kell létrehozni az Ukrajnát támogató „szolidaritási alapot”, amely a háború utáni újjáépítést is szolgálná.

 

Olaf Scholz a fegyverszállításokkal összefüggésben kijelentette, hogy „egy brutálisan megtámadott ország támogatása a védekezésben nem a konfliktus elmélyítését célozza, hanem a támadás visszaverését és az erőszak mielőbbi megszüntetését”.

 

„Vlagyimir Putyin nem nyerheti meg a háborút, és a konfliktust nem lehet lezárni orosz békediktátummal”.Didier Reynders, - tette hozzá a német kancellár, aláhúzva, hogy csak akkor lehet elkezdeni a béketárgyalásokat, ha az orosz elnök ezt megérti.

 

A háború nemzetközi vonatkozásaival kapcsolatban ismét üdvözölte, hogy Finnország és Svédország benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. 

ORFK: mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5590 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4269-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság  csütörtökön az MTI-vel. 

 

A háború elől hétfőn 215 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról számolt be, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 234 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 47 ember töltötte a létesítményben.