Qubit: sem az üveg, sem a műanyag nem jelent megoldást a csomagolásból eredő szennyezés felszámolására

A műanyagok felhasználása meglehetősen megosztó téma. Kétségtelen, hogy súlyos terheket rónak az emberi egészségre és a környezetre, de az is biztos, hogy számtalan területen pótolhatatlannak tűnnek – legalábbis egyelőre. Sajnos önmagában sem az üveg, sem a műanyag nem jelent megoldást a csomagolásból eredő szennyezés felszámolására. Ehhez arra lenne szükség, hogy kevesebb legyen a megtermelt eldobható csomagolás, és a fogyasztók is tudatosabbá váljanak.
Kékes Viktória

2022. május 17. 10:59

Qubit: sem az üveg, sem a műanyag nem jelent megoldást a csomagolásból eredő szennyezés felszámolására

Hiába vagyunk tisztában azzal, hogy a műanyag rendkívüli mértékben szennyezi a környezetünket, sajnos olyannyira az életünk részévé vált, hogy nem tudunk megszabadulni tőle. 

 

A Qubit cikke szerint, bár kézenfekvőnek tűnhet, a PET palackok üveggel való kiváltása sem oldja meg a problémát. Farkas Gábor, a Magyar Műanyagipari Szövetség ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a műanyag csomagolások bizonyos területeken, így például az italos palackok gyártása területén sok szempontból verhetetlennek számítanak: 

 

„Gondoljuk végig, hogy ugyanolyan mennyiségű folyadék tárolására, szállítására 8-10-szer nehezebb üvegpalack használható, mint az ismert PET használatával. Vagyis egyértelmű, hogy üvegpalack esetén csak a szállítás mennyivel nagyobb terhelés a környezet szempontjából, egyben sokkal gazdaságtalanabb is.”

 

Ráadásul a műanyagról üvegre történő átállásnak csak akkor van értelme, ha a gyártók olyan üvegeket vezetnek be, amiket újrahasználatra terveznek. Vagyis az alapanyagválasztástól még nem lesz környezetbarát a termékcsomagolás; a megoldást a betétdíjas rendszer jelenti.

 

Az üvegek visszaváltásához azonban az üzleteknek nincs megfelelő infrastruktúrájuk, és a szabályozó szervek nem várják el a kereskedőktől és a gyártóktól annak létrehozását. Így az üvegpalackok az aszfaltba keverve kapnak új életet, hiába lennének alkalmasak egy alapos tisztítás után arra, hogy visszakerüljenek a polcokra.

 

A Humusz Szövetség szakértői, Bödecs Barnabás és Szabó György programvezető szerint önmagában sem az üveg, sem a műanyag nem jelent megoldást a csomagolásból eredő szennyezés felszámolására. 

 

Valójában arra van szükség, hogy a fogyasztói és a gyártói hozzáállás egyszerre változzon: kevesebb legyen a megtermelt eldobható csomagolás, és a fogyasztók is tudatosabbá váljanak. 

 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy amit lehet, azt használják újra, amit pedig már nem lehet vagy kockázatos, azt a megfelelő módon helyezzék el a hulladékgyűjtőkben. A legjobb mégis a túlfogyasztás visszaszorítása lenne, ami hosszabb távú szemléletformálást követel.

 

A legfontosabb egyértelműen az, hogy minél kevesebb szemét képződjön, mert annak feldolgozása mindenképpen energiaigényesebb, mintha egy már eleve legyártott csomagolást használunk újra. 

 

A csomagolási reformhoz ráadásul infrastrukturális változások is szükségesek; Bödecs szerint kormányzati támogatással, az adózási feltételek javításával, a díjtétel átminősítésével, ösztönzőkkel és a termékdíj bevezetésével a rendszert újra hatékonnyá lehetne tenni.

 

Vélemények

mutasd mind