Rakétatámadásban semmisült meg egy ukrán középiskola, az ukránok szerint Fehéroroszországból is lövik őket, fogolycseréről tárgyalnak az oroszok és az amerikaiak, 15 évet is kaphat az a nő, aki háborúellenes táblával zavarta meg az orosz tévé adását

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfontosabb csütörtöki hírek.
Kovács M. Norbert

2022. július 29. 03:05

Rakétatámadásban semmisült meg egy ukrán középiskola, az ukránok szerint Fehéroroszországból is lövik őket, fogolycseréről tárgyalnak az oroszok és az amerikaiak, 15 évet is kaphat az a nő, aki háborúellenes táblával zavarta meg az orosz tévé adását

Rakétázások

 

Kilenc rakéta csapódott be csütörtök hajnalban Csernyihiv térségében, az ukránok szeriont ezeket Fehéroroszország területéről lőtték ki, és a Honcsarivszka nevű települést találták el. Az oroszok pár hónappal ezelőtt folyamatosan bombázták Csernyihivet, áprilisban vonultak ki, a település polgármestere szerint a település 70 százalékát le is rombolták.  

 

Szintén csütörtökön kora reggel az oroszok Kijev régióját is rakétázták, a fővárostól északra fekvő Viszgorod körzetet.

 

Mikolajivot is rakétázták szerdáról csütörtökre virradó éjszaka az ukránok szerint. Az ukrán katasztrófavédelem fényképén az látszik, hogy egy középiskolát is találat ért, ami lényegében megsemmisült. A helyi kormányzó szerint egy ember megsérült, a polgármester szerint egy raktárépület is részben megsemmisült.

 

Hónapok óta tartó ostrom alatt áll a hajóipara miatt is fontos egykori kikötőváros, az orosz erők nem tudták bevenni, így sikerült megakadályozni azt is, hogy az oroszok könnyedén elérjék a békeidőben egymilliós Odesszát, írja a Telex.

 

Amerikai–orosz-fogolycsere

 

Fogolycserékről tárgyal az Egyesült Államok és Oroszország, de megállapodás egyelőre nem született, állítja az orosz külügyminisztérium.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán mondta, hamarosan telefonon beszélni fog az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval. Az Egyesült Államok fogolycserét ajánlott Oroszországnak azért, hogy két bebörtönzött amerikait hazahozzon. Egyikük egy volt tengerészgyalogos, Paul Whelan, akit 2018-ban kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban, a másik pedig a kosárlabdázó Brittney Griner, akit 2022. február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában.

 

Az orosz fogoly Viktor Bout fegyverkereskedő, aki épp 25 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, és aki a felesége szerint semmit sem tud a fogolycseréről. A jelenleg 55 éves Bout az egyik leghíresebb Amerikában bebörtönzött orosz, története egy filmet is ihletett, a 2005-ös Fegyverneppert, aminek Nicholas Cage volt a főszereplője.

 

Különleges státusz a lengyeleknek

 

Hálából a háborús időkben nyújtott segítségnyújtásért Ukrajna különleges státuszt biztosít a lengyel állampolgároknak. Az ukrán parlamentben csütörtökön elfogadott szabályozás szerint a lengyel állampolgárok házastársaikkal és gyermekeikkel 18 hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapnak Ukrajna területén, ami magában foglalja a munkavállalási engedélyt, illetve az államilag finanszírozott oktatási lehetőségek igénybevételét is. Az egészségügyi ellátásban szintén azonos jogokat élveznek az ukrajnai állampolgárokkal, illetve jogosultak társadalombiztosítási ellátásokat is igénybe venni.

 

A Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett jogszabályt csütörtökön 283 szavazattal fogadták el. A jóváhagyáshoz 226 voks is elegendő lett volna.

 

15 évet is kaphat

 

Csütörtökön bűnösnek találták azt a nőt, aki egy háborúról szóló táblával zavarta meg az orosz tévé adását még márciusban. Marina Ovszjannyikovát az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolták meg, a nő a bíróságon abszurdnak nevezte az ellene felhozott vádat.

 

A márciusig a tévétársaságnál dolgozó újságírónőt először a tüntetéseket szabályozó törvények megsértése miatt bírságolták meg, most viszont a közösségi médiában tett bejegyzései miatt is megvádolták, amiért azt írta, hogy az oroszok ukrajnai tetteiért felelős személyek könnyen a nemzetközi bíróság előtt találják magukat.

 

Egy márciusban elfogadott törvény értelmében akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat a fegyveres erők lejáratásáért. 

 

„A per célja, hogy megfélemlítsenek mindenkit, aki ellenzi a háborút Oroszországban”

 

– mondta Ovszjannikova a bíróságnak.

 

(Nyitókép: A rakétatámadásban megsemmisült mikolajivi középiskola épülete. Fotó: State Emergency Service Of Ukraine)