Recesszió, infláció, munkanélküliség, energiaválság – nem túl rózsásak a kilátásaink

A nehézségeket tetézi, hogy a kormányzatnak igen kevés eszköz áll a rendelkezésére arra, hogy tompítsa a gazdasági válság okozta problémákat.
Kékes Viktória

2022. szeptember 22. 10:20

Recesszió, infláció, munkanélküliség, energiaválság – nem túl rózsásak a kilátásaink

A Portfolio által megkérdezett elemzők egyetértenek abban, hogy a magyar gazdaság érdemi lassuláson megy keresztül a következő hónapokban, és vagy már az idén, vagy a jövő év elején technikai recesszióba kerül.

 

Az is biztos, hogy még 2022-ben beindul a vásárlóerő csökkenése és az állástalanok számának emelkedése. A közösségi beruházások erőteljes visszaesése is borítékolható, de a szűkülő vásárlóerő és a kedvezőtlen hitelkondíciók miatt a háztartások és a vállalatok minden bizonnyal jelentősen visszavágják majd beruházási kiadásaikat. 

 

A kilátások romlására jellemző, hogy ez év elején még bőven 4 százalék feletti GDP-bővülést várt a piac 2023-ra, egy hónappal ezelőtt már csak 2,3 százalékot, most pedig egy stagnálással felérő 0,6 százalékot.

(forrás: Portfolio)

A nehézségeket tetézi, hogy a kormányzatnak igen kevés eszköz áll a rendelkezésére arra, hogy tompítsa a gazdasági válság okozta problémákat. Amint arra elemzők is rámutatnak, a költségvetési mozgástér a bajba került szektorok érdemi megsegítésére gyakorlatilag nincs, mivel a korábbi erőltetett prociklikus gazdaságpolitika, valamint a rezsitámogatások minden áron való fenntartása miatt kimerültek a tartalékok. Csak a hiánycél feladása árán juthat kicsit nagyobb mozgástérhez a költségvetés, ennek viszont jelentős pénzpiaci kockázatai vannak.