Rengeteg pénzt elbukott hazánk az Orbán-kormány miatt és ez az összeg még növekedhet is

A Magyarországnak járó Európai Uniós vissza nem térítendő támogatás 1,4 milliárd euróval csökkent. Ez annak köszönhető, hogy a magyar kormány az eltelt közel másfél évben nem tudott olyan tervet leadni, amit Brüsszel elfogadna és ezzel elérhetővé válnának az uniós pénzek hazánk számára.
Vass Imre

2022. július 02. 17:35

Rengeteg pénzt elbukott hazánk az Orbán-kormány miatt és ez az
összeg még növekedhet is

A Népszava információi szerint Magyarországnak az uniós helyreállítási alapból 7,2 milliárd euró járt volna, azonban ez az összeg 5,8 milliárdra csökkent. Ennek oka, hogy az Európai Bizottság az összeget hozzáigazította a 2020-2022-es magyar növekedési adatokhoz, amelyek meghaladták a korábbi várakozásokat.

 

Ezt a pénzt akkor kapja meg az ország, ha az Orbán-kormány letesz az Európa Bizottság elé egy tervezetet a pénz elköltéséről és azt el is fogadják. Ez azonban mind a mai napig nem történt meg, közben pedig szeptemberben érkezik egy nagyon fontos határidő, ami után még tovább csökkenhet az összeg és akár a 70 százalékát is elveszítheti Magyarország. 

 

Mivel a brüsszeli jóváhagyás folyamata több hónapig tart, legkésőbb szeptemberben le kellene tennie a kormánynak egy megfelelő tervet, hogy ne kerüljön veszélybe a pénz. Ami miatt még fontosabb a megegyezés, hogy az Európai Bizottság az orosz energiaforrásokról való leváláshoz szükséges pluszpénzt a helyreállítási eszközön keresztül kívánja folyósítani.

 

A megállapodás tető alá hozása Navracsics Tibor feladata lesz, aki június közepén azt nyilatkozta, szeretné minél jobban felgyorsítani a tárgyalásokat, hogy az év végére alá lehessen írni.