Robbanások Melitopolnál, pedig a város hónapok óta orosz kézen van

Összefoglaló az orosz–ukrán háború 172. napjáról.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 13. 21:46

Robbanások Melitopolnál, pedig a város hónapok óta orosz kézen van

Ivan Fedorov, Melitopol megválasztott, de az oroszok által eltávolított polgármestere a Telegramon azt írta, hogy robbanás hallatszott a Melitopol északkeleti részén. „Jó híreket várunk az orosz veszteségekről” – tette hozzá. A Dnyipro folyótól keletre és a Krím-félszigettől északkeletre fekvő várost márciusban foglalták el az orosz katonák.

 

Amennyiben az ukrán hadsereg áll a robbanások mögött, az akár azt is jelentheti, hogy az oroszok helyzete megroppanhat a régióban.

 

Három halott Kramatorszkban

Háromra nőtt az ukrajnai donyecki Kramatorszk elleni orosz rakétacsapás miatt elhunytak száma – írja a Kyiv Post az Ukrinform jelentésére hivatkozva, ami forrásként Olekszandr Honcsarenkót, Kramatorszk polgármesterét adja meg.

 

A diplomáciai kapcsolat megszakításával fenyegetőznek az oroszok

Oroszország figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy amennyiben felteszik országukat a terrorizmust támogató államok listájára, akkor az egy olyan pont a két ország kapcsolatában, ahonnan nem lehet visszajönni.

 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szombaton azt mondta, hogy a háború csak a Krím-félsziget visszaszerzésével és a katonai inváziót elrendelő orosz vezetők megbüntetésével érhet véget.

 

Megszereztek egy falut, de két fontos hidat elveszíthettek az oroszok

Az orosz erők teljes mértékben átvették az irányítást Piszkj, az ukrajnai Donyeck-régió szélén fekvő falu felett – idézte az Interfax szombaton az orosz védelmi minisztériumot. A Dnyipro nyugati partján, az ukrajnai Herszon régióban található két közúti hidat valószínűleg már nem tudja használni az orosz hadsereg arra, hogy azon utánpótlást szállítson csapatainak – közölte szombaton a brit katonai hírszerzés. 

 

Az ukránok szerint nem engedik kórházba őket az oroszok

Ukrajna egészségügyi minisztere azzal vádolta meg az orosz hatóságokat, hogy emberiesség elleni bűncselekményt követtek el azáltal, hogy megakadályozták a megfizethető gyógyszerekhez és a kórházakhoz való hozzáférést a megszállt területeken.

 

Sürgetik az orosz turisták kitiltását az észtek

Kaja Kallas észt miniszterelnök ismét kifogásolta, hogy az oroszok továbbra is beutazhatnak a schengeni övezetbe, ami „méltánytalan” terhet ró az Oroszországgal szomszédos országokra. Kallas ismételten felszólította az Európai Uniót annak érdekében, hogy vezessenek be vízumtilalmat az orosz állampolgárok számára.