Rogán minisztériuma és a sport a nyertese, az egészségügy a vesztese a 2023-as költségvetésnek

Jól látszik, mik az ötödik Orbán-kormány prioritásai.
Kékes Viktória

2022. június 08. 08:01

Rogán minisztériuma és a sport a nyertese, az egészségügy a vesztese a 2023-as költségvetésnek

 

4,1 százalékos gazdasági növekedés, 5,2 százalékos infláció

Benyújtotta a 2023-as költségvetés tervezetét Varga Mihály az Országgyűlésnek. Ebből az olvasható ki, hogy nehezen értelmezhető optimizmussal tekint a kormány a következő évre. Legalábbis nehéz mással magyarázni, hogy a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, és az 5,2 százalékos inflációval számol jövőre.

 

Az egészségügy a nagy vesztes

A jelek szerint a kormány továbbra sem érzékeli (vagy nem akarja érzékelni) az egészségügy állapotát, mert erre mindössze 4 százalékkal több pénz jut jövőre, mint idén. Egész pontosan 2669 milliárd, amely mintegy száz milliárddal magasabb az idénre előirányzottnál. 

 

Ez mindössze 3,7 százalékos növekedését jelent, ami még a hurráoptimista 5,2 százalékos inflációtól is elmarad. Nem kérdés, hogy az egészségügy a jövő évi költségvetés első vesztese.

 

Az olcsóbb állam most sem jött össze

Az olcsóbb állam ígéretét sem sikerül beváltani: hiába ígérte Nagy Márton, hogy 10 százalékkal csökkentik a minisztériumok költségvetését, ennek semmi jele. Sőt. A Pénzügyminisztérium személyi állományára többet költ a kormány, mint az egészségügyre, Rogán Antal minisztériuma pedig egyenesen tízszeres keretből gazdálkodhat 2023-ban.

 

A sport bezzeg továbbra is kiemelt helyen

Az idei 93 helyett, jövőre 137 milliárd forintot szán a kormány a sporttal kapcsolatos kiadásokra. Jól láthatóan ez továbbra is kiemelt területet a kormánynak.

 

Ha nem jönnek az uniós pénzek, nagy bajban leszünk

A kormány optimizmusát egyébként az is jól mutatja, hogy 2000 milliárd uniós támogatással számol, miközben Magyarország helyreállítási tervét továbbra sem fogadták el Brüsszelben. Varga Mihály szerint hamarosan megfogjuk kapni ezeket a pénzeket. Mi ebben korántsem vagyunk olyan biztosak.