Rosta Miklós tíz góljával és Székely Márton tizennégy védésével vertük Svájcot

Csoportelsőként jutott tovább a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőből, ott vagyunk a 2024-es németországi Eb-n.
Garai Szakács László

2023. március 12. 20:48

Rosta Miklós tíz góljával és
Székely Márton tizennégy védésével vertük Svájcot

Magyarország–Svájc 36–27 (16–10)

Magyarország: Székely 2, Andó – Bóka 1, Szita 4, Hanusz 2, Rosta 10, Ilić 3, Rodríguez 4, Sipos, Ligetvári 3, Lékai, Máthé 5, Fazekas, Szöllősi 1, Krakovszki B., Krakovszki Zs. 1.

Hétméteresek: 4/2, illetve 2/1

Kiállítás: 8, illetve 6 perc

 

A hazaiak keretéből Szűcs Bence és Palasics Kristóf maradt ki.

A kezdés előtt a tatabányai csarnok lelátóján és sajtótribünjén is az volt a slágertéma, létezik-e még olyan forgatókönyv a selejtezősorozatban, amellyel a magyar válogatott nem jut ki a januári, németországi Európa-bajnokságra, de a matematikai fejtegetések szerint ettől nem kellett tartani. Csakhamar kiderült, hogy nincs is szükség számolgatásra, a válogatott ugyanis felkészülten játszott, remekül védekezett, ezt könnyű gólokkal használta ki, és a 12. percben már 7–3-ra vezetett. A svájciak időkérése után sem változott a játék képe, tovább nőtt a különbség (12–5), ám az első félidő hajrájában – a magyar hibákat kihasználva – egy 3–0-s sorozattal némileg csökkentették hátrányukat a vendégek.

 

A második felvonás elején a jól védő Székely Márton megszerezte pályafutása második és harmadik gólját a válogatottban, amely a tatabányai kapus jó teljesítményére alapozva visszaállította a nyolcgólos különbséget, sőt a 42. percben már tíz volt közte. A meccsnek még több mint a negyede hátra volt, amikor Rosta Miklós már tíz gólnál járt, amivel a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult.

 

 

Székely Márton tizennégy, Andó Arián két védéssel zárt. A két csapat harminckilencedik egymás elleni meccsén tizenkét svájci siker és két döntetlen mellett huszonötödik alkalommal győztek a magyarok.

 

– Ma minden működött, a támadás, a védekezés, és megfelelő volt a kapusteljesítmény is. Ezzel a különbséggel nyerni és csoportelsőként kijutni az Eb-re nagy boldogság, elégedettek lehetünk – mondta a meccs után José María Rodriguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, azért is örül a csütörtöki és a vasárnapi győzelemnek, és főként a mostani teljesítménynek, mert egyrészt több hiányzójuk volt, másrészt Svájc remek csapattal rendelkezik.

 

A tavalyi év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Rosta Miklós azt mondta, a csütörtöki, idegenbeli mérkőzés után volt egy videóelemző edzésük, és utána is átbeszélték, melyik játékossal szemben hogyan kell védekezniük, és ennek a megvalósítása remekül sikerült.

 

– A védekezésünk jól működött, örülök, hogy hátul így teljesítettünk, és a kapuból is jött a segítség. A meccs elejétől jó összpontosítással, fegyelmezetten játszottunk, ennek köszönhető, hogy nem voltak hullámvölgyek. Mindig ilyen játékra próbálunk törekedni.

 

A válogatott április 27-én Litvániában lép pályára, majd 30-án Georgia ellen zárja a sorozatot Tatabányán, de a további eredményektől függetlenül csoportelsők lesznek.