Semmit nem érő csodálatos szabadrúgás-variáció: Hollandia–Argentína 2–2; tizenegyesekkel 3–4

Messi mindkét tizenegyesét berúgta, ahogy Weghorst a két helyzetét, a másodikat még napokig emlegetjük. Argentína végül csak megnyerte, Hollandia veretlenül esett ki, hiszen egyiküknek ki kellett esnie. Lahoz bíró viszont méltatlan volt a negyeddöntőhöz.
Garai Szakács László

2022. december 09. 23:43

Semmit nem érő csodálatos
szabadrúgás-variáció: Hollandia–Argentína 2–2;
tizenegyesekkel 3–4

Hollandia–Argentína 2–2 (0–1, 2–2, 2–2); tizenegyesekkel 3–4

Labdarúgó világbajnokság, Katar, Lusail, Lusail Iconic Stadion, 88 ezer 966 néző, katari matematika szerint. Második negyeddöntő. Vezette: Antonio Miguel Mateu Lahoz, asszisztensek: Pau Cebrián Devis, Roberto Díaz Pérez Del Palomar (spanyolok).

Hollandia: Noppert – Ake, van Dijk, Timber, Blind (L. de Jong, 64.), F. de Jong, de Roon (Koopmeiners – a szünetben), Dumfries, Gakpo (Lang, 113.), Depay (Weghorst, 78.), Bergwijn (Berghuis – a szünetben). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Argentína: E. Martínez – Lizandro Martínez (di María, 112.), Otamendi, Romero (Pezzella, 78.), Acuña (Tagliafico, 78.), Mac Allister, Fernández, de Paul (Paredes, 67.), Molina (Montiel – a hosszabbítás szünetében), Álvarez (Lautaro Martínez, 82.), Messi. Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

Gól: Weghorst (83., 101.), illetve Molina (35.), Messi (73. – 11-esből).

Sárga lap: Samuel (31; pályán kívül), Timber (43.), Acuña (43.), Romero (45.), Weghorst (45+2; pályán kívül), Depay (76.), Lizandro Martínez (76.), Berghuis (88.), Paredes (89.), Scaloni (90.; pályán kívül), Messi (100.), Otamendi (102.), Bergwijn (103; pályán kívül), Montiel (109.), Pezzela (112.), Dumfries (a tizenegyesrúgások alatt), Lang (a tizenegyesrúgások alatt).

Kiállítva: Dumfries (a tizenegyesrúgások alatt).

 

A 98. percig egy átlagos negyeddöntő volt a meccs, még csak nem is volt nagyon szép, bár Messi szöktetése, valamint Weghorst csúsztatása egyaránt mestermunka volt, de semmi nem utalt arra, hogy elmennek a büntetőkig. Csakhogy Pezzella elütötte Gakpót, így Hollandiának lett még egy utolsó utáni esélye. Amit úgy használtak ki, ahogy valószínűleg csak ők tudtak kihasználni: Koopmeiners, akinek a nevének a kimondásával a fél világ küzd, nem kapura lőtte, hanem bepasszolta a sorfal mellett Weghorstnak, aki lekezelte, majd el tudta még ballal pöccinteni E. Martínez mellett. A hosszabbítás elsősorban arról szólt, kibírja-e lábon Messi, majd a 121. percben Fernández teljesen váratlan a jobb kapufára lőtte a labdát, ami kifelé pattant.

 

A tizenegyesek E. Martínez bravúrvédéseivel kezdődtek, van Dijk és Berghuis büntetőjét hárította, ez a két hőstett elég volt a továbbjutáshoz.

 

 

A mérkőzés színvonalához az első félórában volt csak méltó Lahoz bíró, a spanyol játékvezető ezt a találkozót is olyan botrányosan vezette, mint sok spanyol bajnokit. Szerencsére döntései nem befolyásolták a meccs kimenetelét, de a találkozó végére gyakorlatilag csak saját megának nem adott sárga lapot. Pedig kellett volna...

 

Argentína Horvátországgal meccsel a döntőbe jutásért.