Spanyol esttel és Shakespeare táncadaptációval készül az új évadra a Szegedi Kortárs Balett

Hét új táncossal kezdi harmincötödik évadát a Szegedi Kortárs Balett. A tizenöt tagú együttes két bemutatót tart az évad második felében és több külföldi turnén is részt vesznek a táncosok, többek között baltikumi és New York-i meghívásnak tesznek majd eleget. A szegedi közönség kedden láthatja az évadban először a Kisszínházban a megújult együttest: az Elégia és a Blue lesz egy estén.
Rafai Gábor

2022. szeptember 30. 20:38

Spanyol esttel és
Shakespeare táncadaptációval készül az új évadra a Szegedi Kortárs Balett

A társulat a már megszokott nyár végi-ősz eleji vendégjátéksorozattal nyitotta az új évadát – mondta Pataki András igazgató.

 

Az együttes augusztusban Debrecenben a Mária evangéliumát játszotta, majd Százhalombattán, Budapesten, Gödöllőn és Temesváron a Carmina Buranával vendégszerepeltek, Sopronban Enrico Morelli olasz koreográfus Elégia című darabjából adtak elő részleteket, Pécsett a Vadak című produkciót mutatták be. 

 

Pataki András bízott benne, hogy a pandémia lecsengése után végre nem lesz ok panaszkodásra, most azonban az energiaválság miatt ismét lett bizonytalan a jövő. 

 

Bár a társulat januártól a kiemelt előadóművészeti kategóriába tartozik, az igazgató szerint ez sem hozta meg a várt anyagi támogatást. 

 

A nehézségek és bizonytalanságok ellenére is erős és izgalmas évadot állítottak össze.

 

 

Az év végén ismét lesz Hamupipőke és Diótörő

Ősszel a költségvetési zárolások miatt az együttes nyolc előadása elmarad a Nemzeti Táncszínházban, Szegeden pedig a félévente szokásos tizenöt előadásból négyet az évad második felére kénytelen halasztani az együttes.

 

Az idei évad első szegedi előadásait október elején láthatják az érdeklődők.  Az Elégiát és a három koreográfus – Czár Gergely, Kurucz Sándor és Juronics Tamás – által közösen létrehozott Blue-t mutatják be egy estén.

 

A társulat novemberben a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével, akiket Gyüdi Sándor vezényel, ismét előadja Juronics Tamás három egyfelvonásosból álló, a Müpával koprodukcióban létrehozott estjét: 

  • Bartók Béla Concerto,
  • Lázár Dániel Vadak,
  • Molnár Viktor A szent című darabját

a Müpa Fesztivál Színház termében láthatja majd a közönség.

 

November ismét műsorra tűzik a gyerekek és a családok számára már nagysikerrel játszott Hamupipőkét, amelyet Czár Gergely és Juronics Tamás közösen alkotott, és teljesen új szereposztásban születik újjá.

 

A karácsonyi időszakhoz közeledve pedig felújítják, azután több helyszínen játsszák a Diótörőt, ami éppen tíz éve van repertoáron.

 

Jön a spanyol est és a Lear király táncadaptációja

Új darabokkal az évad második felében találkozhatnak majd a nézők, az előkészületek azonban már folynak.

 

A tavalyi olasz est után a Tűz című – a szenvedélyt fókuszba helyező, spanyol témákat feldolgozó – új bemutató február végén lesz látható a Kisszínházban. 

 

Ennek során három közkedvelt spanyol tematikájú darab kerül színre: a Carmen, a Bolero, és a Bernarda Alba háza. 

 

A Carmen harmadik feldolgozásban kerül az idén harmincöt éves balett repertoárjára, ezúttal Juronics Tamás Czár Gergellyel alkot új koreográfiát a tüzes cigánylány történetéből. 

 

Az együttes állandó olasz vendégművésze, Enrico Morelli hatodik szegedi koregráfiájaként a Bolerot állítja színpadra. 

 

A Lorca színművéből inspirálódott és korábban már bemutatott Bernarda alba háza Mauel de Falla A bűvös szerelem című zeneművére készült, és elsősorban a társulat táncosnőinek ad lehetőséget.

 

Tavasszal a nagyszínházban Shakespeare egyik legismertebb darabjának a Lear királynak táncadaptációja várja majd a közönséget, amelyet Juronics Tamás állít színpadra, aki arról beszélt, hogy a Lear, bár címében „király”, mégsem sorolható a klasszikus királydrámák közé. Sokkal inkább önfelszámoló családi tragédia. 

 

A darab sok férfi táncosnak kínál majd kiváló szerepet, ezért az együttes korábbi tagjai közül is visszahívnak néhányat erre a produkcióra. Sőt, Juronics Tamás azt sem tartja kizártnak, hogy hosszú évek után ő maga is színpadra lépjen a produkcióban.

 

Hét új táncművész erősíti a szegedi csapatot

Az együttes nagyszerű táncművészei Czár Gergely, Bocsi Petra, Francesco Totaro, Kiss Róbert, Nier Janka, Adam Bobak, Diletta Ranuzzi és Vincze Lotár mellé hét új tagot szerződtettek:

  • Letizia Melchiorre,
  • Miriam Munno,
  • Diletta Savini,
  • Désirée Bazzani,
  • Dusana Heráková,
  • Szorre Dorka és
  • Schrott Dániel

az elmúlt hetekben már több produkciót is betanultak a repertoárból. 

 

Juronics Tamás szerint erős technikai felkészültségű, jó energiájú, lelkes és egységes csapat jött össze.

 

Észt, lett, litván turnék után Manhattan lesz az új úti cél

A járvány miatt három éve tolódó külföldi turnék, úgy tűnik, most megvalósulhatnak.

 

Október 18-án a Baltikum három országába – Észtországba, Lettországba és Litvániába – utazik a társulat, ahol Rigában, Venspilsben, Vilniusban, és Kaunasban mutatják be a Carmina buranát és a Vadakat.

 

November 2–8. között New York, Manhattan lesz az úticél, ahol az ottani Liszt Intézettel közös szervezésben az Alvin Ailey Színházban háromszor mutatják be a Carmina buranát.