Súlyosan megrongálódott Ukrajna energia-infrastruktúrája, egyre több az orosz kém lehet Budapesten, több mint háromszáz iráni drónt lőttek le eddig az ukránok

Ez történt az orosz-ukrán háborúban kedden. Olvassák el hírösszefoglalónkat.
Vass Imre

2022. november 01. 20:07

Súlyosan megrongálódott Ukrajna energia-infrastruktúrája,
egyre több az orosz kém lehet Budapesten, több mint háromszáz iráni drónt
lőttek le eddig az ukránok

Zelenszkij: Ukrajna folytatja a gabonaegyezményben vállaltak teljesítését

Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petr Fiala cseh miniszterelnökkel hétfőn Kijevben tartott közös tájékoztatójukon.

 

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról szóló kezdeményezés keretében két párhuzamos dokumentumot írtak alá. Az első Ukrajna, az ENSZ és Törökország között jött létre. Kijelentette, hogy e három aláíró fél egyike sem közölte, hogy le akarná állítani a gabonaszállítási megállapodást. „Ezért úgy folytatjuk tovább, ahogy megbeszéltük” - szögezte le az államfő.

 

A második dokumentumot Oroszország, Törökország és az ENSZ írta alá. Zelenszkij megjegyezte, nem hallott arról, hogy ezt az ENSZ vagy Törökország megsértette volna, hiszen ezek az aláíró felek nem érdekeltek abban, hogy Afrikát és Ázsiát éhínség sújtsa.

 

„Ha Oroszország azt mondja, hogy kilép a gabonaegyezményből, az azt jelenti, hogy az utóbbi három fél által megkötött egyezségből lép ki, azaz megszegi az ENSZ-szel és Törökországgal aláírt megállapodását” - magyarázta Zelenszkij.

 

Az ukrán légierő több mint háromszáz iráni drónt lőttek le eddig

Az Oroszország által Ukrajna ellen bevetett, Irántól vásárolt Sahíd-136 típusú önmegsemmisítő drónok közül az ukrán erők eddig már több mint háromszázat lőttek le, ebből csupán a múlt éjszaka hatot - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

 

A szóvivő szavai szerint az éjjel megsemmisített hat drón közül hármat az ukrán légierő a dnyipropetrovszki régióban, hármat pedig Poltava megyében lőtt le. Hozzátette, hogy néhány viszont becsapódott. Az ukrán fél szerint az oroszok már több mint négyszáz ilyen típusú drónt használtak fel, amelyből több mint háromszázat semmisítettek meg az ukrán erők. Oroszország legalább 2000-2500 Sahíd drónt rendelt Irántól - tette hozzá Ihnat.


A szóvivő elmondta, hogy Oroszország Irántól ballisztikus rakétákat is készül beszerezni, ezeket valószínűleg Ukrajna északi határán helyezik el, ahonnan egész Ukrajnára fenyegetést jelentenek. Elismerte, hogy Ukrajna nem képes hatékonyan védekezni ezekkel a rakétákkal szemben. „Elméletileg le lehet lőni őket, de valójában nagyon nehéz azokkal az eszközökkel, amelyek nekünk vannak. Légvédelmünk van, ami nem rakétavédelem” - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, hogy Moszkva Iszkander-M típusú ballisztikus rakétákat akar vásárolni Irántól.

 

 

Sojgu: 87 ezer orosz mozgósított katonát vezényeltek a frontra

Az oroszországi részleges mozgósítás keretében besorozott 300 ezer katonából 87 ezret vezényeltek eddig a harci övezetbe - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi online parancsnoki tanácskozáson.

 

„87 ezer embert vezényeltek a harci övezetbe, miután kiegészítő és harci kiképzést kaptak” - mondta Sojgu.

 

A tárcavezető szerint a mozgósítottak felkészítésben mintegy háromezer olyan kiképzőt alkalmaztak, akik harci tapasztalatokat szereztek a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború során. 

 

Mint mondta, a kiképzésen elsősorban a terepgyakorlatra, valamint a kommunikációs, navigációs és felderítő berendezések használatára összpontosítanak, a központokban harcjármű- és harckocsiszemélyzetet, tüzéreket, mesterlövészeket, drónirányítókat, elektronikus hadviselési szakembereket és másokat képeznek ki.

 

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, jó részük hírszerző lehet

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derült ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtéséből. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a diplomaták 60-70 százaléka be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz. A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke szerint a magyar titkosszolgálatoknak foglalkozni kell ezzel a helyzettel. A kormány úgy reagált: minden diplomata átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon.

 

A Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon, miközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat.

 

Látványosan mindenféle olyan gesztustól tartózkodik a magyar kormány, ami elidegenítené Oroszországot, és ebbe a trendbe illeszkedik az is, hogy orosz diplomatákat sem tiltunk ki – mondta Panyi Szabolcs.

 

Tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, a számuk több lépcsőben idén október végéig 62-re emelkedett. Ehhez képest Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján például Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

 

Zelenszkij: Oroszország súlyosan megrongálta Ukrajna energia-infrastruktúrájának kb. 40 százalékát

Volodimir Zelenszkij találkozott Kadri Simsonnal, az Európai Unió energiaügyi biztosával, ahol megvitatták, hogy Ukrajna hogyan kényszerült abbahagyni az Európába irányuló áramexportot „az Orosz Föderáció rakéta- és kamikaze drónjainak csapásai miatt”.

 

„Biztos vagyok benne, hogy mindent helyreállítunk, és nyugodtabb időben, amikor stabilizálódik az energiarendszerünk helyzete, folytatjuk az áramexportot Európába” - mondta Zelenszkij, aki szerint az orosz erők „komolyan megrongáltak” Ukrajna energia-infrastruktúrájának kb. 40 százalékát, különösen a hőerőműveket és vízerőműveket.

 

Franciaország segítséget nyújt Ukrajnának a tél átvészeléséhez

Franciaország segítséget nyújt Ukrajnának a tél átvészeléséhez, valamint az orosz katonai csapások során megrongálódott energia- és ivóvízellátási infrastruktúra helyreállításához – közölte Emmanuel Macron francia elnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tartott keddi telefonbeszélgetése után.

 

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Macron ígéretet tett az ukrajnai légvédelem erősítésére is. Közölte, hogy december 13-án Párizsban terveznek megrendezni egy adománykonferenciát, hogy a téli időszakban segítséget tudjanak nyújtani az ukrán polgári lakosságnak. Hozzátette, hogy ezt megelőzően, december 12-én fognak tartani egy bilaterális tanácskozást, amelynek célja francia vállalatok erősebb bevonása Ukrajna támogatásába.

 

 

Amerikai katonák Ukrajnában vizsgálják az adományfegyvereket

Az Ukrajnában állomásozó amerikai katonai erők egy kis része nemrégiben megkezdte a helyszíni ellenőrzéseket annak biztosítására, hogy az ukrán csapatok megfelelően számoljanak el a nyugatiak által biztosított fegyverekkel - tudta meg az AP News.

 

A Pentagon nem árulta el, hogy hol zajlanak az ellenőrzések, de az AP News úgy tudja, hogy egy kisebb amerikai katonai kontingens azt vizsgálja, hogy a nyugati fegyverszállítmányokat hogyan leltározzák és használják fel az ukrán hadseregben. A hírügynökségnek nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztviselő elmondta, hogy az amerikai személyzet nem végezhet ellenőrzéseket a frontvonalak közelében.

 

Mint kiderült, több ellenőrzés is volt már, és ezeket az amerikai védelmi attasé és az amerikai védelmi együttműködési hivatal Kijevben tartózkodó csapata végezte el. A tisztviselő elmondta, hogy eddig az ukrán hadseregnél nem találtak problémákat, átláthatók voltak a fegyverek elosztásával kapcsolatos eljárások, és az ukránok támogatják az ellenőrzéseket.